.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

woensdag 31 augustus 2005

Een storm voor Bush?

de aangekondigde verrassing
Orkaan Katrina is toch een grote natuuramp gebleken. Mogelijk meer dan 1000 doden en heel, heel veel mensen die hun huis en broodwinning kwijt zijn. Het zijn natuurlijk niet de Hummer-bezitters die daar nu nog met 20.000 in het Superdome stadion zitten.


my pet goat II
Het is andermaal on-ge-loof-lijk hoe de president van dat land reageert. De foto hiernaast is genomen op de dag dat de orkaan huishield(!). Hij is nu toch maar van zijn eindeloze vakantie in Texas naar DC gevlogen 'om de rampbestrijding te coördineren'. (hoog nodig, want dat nog niet echt vlotten.) . Air Force One vloog nog even een olijk rondje over het rampgebied en dat was het. Is hij harteloos, dom of laf? Bill Clinton had nu toch al lang in een tentenkamp ter plaatse zwarte moekes lopen omhelzen? Met snorrende camera's natuurlijk. God, wat duurt het altijd lang voor George's spindoctors hun scripts klaar hebben. Uit zichzelf doet hij gewoon niets. Het interesseert hem namelijk niets. De getroffenen zijn toch losers die niet stemmen.

storm op komst?
Toch kan zijn lauwe enthousiasme voor binnenlandse problemen (bijvoorbeeld de grootste natuurramp in de recente Amerikaanse geschiedenis) de komende dagen publicitair pijnlijk blijken. Met de Iraksentimenten gaat het ook al niet goed de laatste tijd, de messen zijn geslepen. Laat die storm maar komen!

Een gewaagde voorspelling

Hee, het is veel te mooi weer om achter je PC te zitten! Daarom durf ik het vandaag wel aan gewoon een wilde voorspelling te posten. Als het uitkomt ben ik voortaan officieel je belangrijkste nieuwsbron. En zo niet, dan eh, heb je het misschien niet gelezen omdat je in de zon zat.

De omstreden professor Vladimir Keilis-Borok uit LA voorspelt dat binnen een week ofzo er een hele dikke aardbeving plaatsvindt in California. Misschien wel de hele dikke ('The Big One'). De goeie man schijnt met seismologische doorbraken bezig te zijn. De recente aardbeving in Noord-Japan had-ie goed voorspeld...

Nou. Dat was het. Hopen dat het niet uitkomt, toch?

maandag 29 augustus 2005

Hidde wordt schandalig rijk

Napoleon
Ik fietste gisteren van de Nieuwmarkt richting Amsterdam Centraal. In dat stuk is ook een beetje het Chinatown van Amsterdam. Wist je dat de noordoosthoek van de Nieuwmarkt de twee officiële blauwwitte straatnaambordjes in het Chinees hangen? China is overal. Napoleon heeft eens gezegd: 'Laat China maar rustig slapen, want als het op een dag ontwaakt kunnen wij allemaal inpakken'.

schandalig rijk
China stevent af op een groot mannenoverschot (door uitwassen van de 1 -kindpolitiek). 'Groot' betekent hier: 40 miljoen wanhopige, kansloze singles. Maar ik heb een idee gekregen, daar op de Nieuwmarkt. Het is immers ook de plek waar de wallen beginnen! Jullie begrijpen het: ik trek NU mijn pimp-outfit van vorige week weer aan, vertrek naar het oosten en wordt rijker Bill Gates!


Voor de achterblijvers heb ik nog een ander gat in de markt:



zondag 28 augustus 2005

Nieuwe smaken

Ook als je weinig TV kijkt (zoals ik) was de komst van Talpa natuurlijk niet te missen. Er wordt veel gegniffeld over de slappe kijkcijfers. We zien zoveel tamtam blijkbaar graag mislukken. Maar ze zijn pas een paar dagen bezig. Waarom zou het Talpateam niet kunnen leren en ontwikkelen? Bovendien heeft De Mol pas eentiende van zijn vermogen geïnvesteerd, en dit is zijn enige droom. Die mol blijft nog wel even in de tuin zitten!

Zaterdagochtend, dan kijk ik wel regelmatig TV: ik laat de drie muziekzenders over me heen komen, afgewisseld met CNN. Altijd nuttig want:
  1. Ik weet nu eindelijk het verschil tussen Dancehall en Reggaeton.
  2. Ik weet nu dat je moet oppassen voor de PCD.
  3. Ik heb de meest extreme kok van het moment gezien: El Bulli.
Hij werkt in Spanje en geldt als een culinair genie. Hij maakt zevengangenmenu's, verrassing van de kok - maar dan écht een verrassing. Vooraf: hartig ijs. Daarna opgeklopt schuim van wortel, en boterravioli in zeewatergelei. Ook maakt hij op éen of andere manier meloenkaviaar. Je moet een jaar wachten als je nu reserveert.


Zijn je trouwens die stippellijntjes opgevallen onder sommige woorden? Als je er met je muis langs gaat, krijg je uitleg te zien (Explorer-gebruikers: jullie zien de stippellijntjes niet. Ik heb deze trefwoorden voor jullie oranje gemaakt). Op amerikaanse sites zie je steeds vaker dat gewone hyperlinks ook gestippeld zijn.

donderdag 25 augustus 2005

Hoe liep het af met...?

voedselhulp
Unicef meldt dat de 16 miljoen euro die ze nog nodig hadden voor voedselhulp in Niger nu binnen is: gelukkig. Als je ook wat hebt gegeven: top. We weten natuurlijk niet hoeveel mensen nu geholpen kunnen worden, en hoeveel er buiten de boot vallen. Maar het is toch iets. En zoals ik in augustus schreef, nog even en ze kunnen gelukkig weer normaal oogsten in de Sahel.

boek op pootjes
Ook het bol.com-boek is inmiddels terecht en kan nu naar de ex-jarige. Die heb ik op de hoogte gesteld met een doodgewoon telefoontje en komt het boek op de fiets halen. Dus dingen kunnen ook zonder radiochip nog op hun pootjes terecht komen!

woensdag 24 augustus 2005

Leef mee met je postpakket

boek zoek?
Ik heb vorige week bij bol.com een boek besteld als verjaardagskado. Zou het al onderweg zijn? Met bekende methodes zoals scanners en streepjescodes lukt het veel bedrijven goed om pakjes te volgen. Ik krijg bericht van bol.com zodra het op de post is gegaan, want ze hebben ook zo'n soort service.

vingerafdruk
Het kan nog makkelijker: met een methode die RFID heet (Radio Frequency IDentification). Misschien heb je er wel eens van gehoord: het zijn chipjes met een piepkleine radioantenne, die je op van alles kunt plakken. Met de chip geef je die spullen een eigen 'vingerafdruk' doordat er een unieke cijfercode op staat. Je kunt ze van op een afstand met een radio-ontvanger detecteren, zodat scannen heel makkelijk wordt. Ze worden steeds meer gebruikt in de transportindustrie. Microsoft wil met deze techniek aan de slag, zodat jij via MSN en SMS kunt volgen waar de pakjes blijven die jij opstuurt. De ingrediënten zijn niet nieuw, maar nog vrij onbekend bij het grote publiek. Als het Microsoft zoiets doet, dan hoor je er meestal binnenkort meer van...

nooit meer kwijt
Afgelopen vliegvakantie was onze bagage niet meegekomen met het overstappen. Daar zouden die RFID-chips wat aan kunnen doen! Stel je voor: bij het inchecken zou je baggage een chip opgeplakt krijgen met een code. In de computer wordt de route plus tijden aan de code gekoppeld. Overal waar de bagage langskomt moet een RFID-ontvanger staan. Vervolgens houdt 't systeem trouw bij of de baggage op koers ligt. En waarschuwt op tijd als het misgaat. Dit is geen fantasie van mij alleen: diverse luchtvaartmaatschappijen zijn druk bezig met voorbereidingen en proeven.

Mijn ideale toepassing is om mijn eigen boeken, sokken en CD's een chip te geven. Dan raak ik ze zelf ook niet meer kwijt...

Herfst en eeuwige jeugd

Heb je het ook gevoeld vanmorgen? Een stralende ochtend, maar met een fris randje. Het gebeurt elk jaar: het eerste herfstgevoel.

stunts
De wetenschap bestudeert het gebied tussen vergankelijkheid en wedergeboorte door te kijken naar embryonale stamcellen. Dit type cellen zit boordevol leven en flexibiliteit. Ze kunnen schade aan bijvoorbeeld hart of hersenen repareren die tot voor kort onherstelbaar werd geacht. Die cellen móeten dat natuurlijk ook kunnen, want normaal groeit er een heel mens uit. Volwassen cellen kunnen ook groeien en delen, maar ze te vastgeroest en versleten voor de stunts die de baby-cellen uit hun mouw schudden.

onsterfelijk
Ik heb het altijd het mooiste feit van de biologie gevonden: dat ons DNA elke generatie weer in een paar speciale cellen een totale verjongingskuur krijgt. Je kent ze wel: ei- en zaadcellen. In de rest van het lichaam slaat de tijd onverbiddelijk toe: ons DNA veroudert, en uiteindelijk zijn we niet meer te redden. Maar door de kuur ('meiose', weet je nog van school?) gaat ons DNA helemaal als nieuw door naar het nageslacht, en is zodoende in principe onsterfelijk.

magie
In Harvard proberen ze om de magie van de embryonale cel over te dragen op volwassen huidcellen. Ze kunnen nu volgens een artikel in Science twee cellen - een oude en een jonge - laten samensmelten. Deze fusiecel kan inderdaad uitgroeien tot allerlei weefsels. Maar het blijft nog een rare snuiter, met twee keer zoveel DNA als normaal. Ook is-ie niet zo jeugdig onverwoestbaar als the real thing.

De kunst van een echte nieuwe lente blijft dus nog even het geheim van Moeder Natuur. Maar door werk zoals dit kan onze levensavond op den duur een stuk zonniger worden gemaakt.

(meer lezen...)

maandag 22 augustus 2005

Anna en de relatieprofessor

Ik ben moe! Beetje te weinig geslapen, te lang gewerkt en vanavond geen Esther om weer vrolijk van te worden. Een kort maar toepasselijk stukje daarom over de liefde.

Ik heb vorige week namelijk weer wat gelezen van de relatieprofessor uit Amerika. Die bestudeert al 20 jaar video-opnames van stellen. Hij beweert dat hij aan een paar minuten film kan zien of ze bij elkaar blijven. De grappigste stellingen:
  1. Stellen die totaal niet ingaan op onderlinge kritiek doen het geweldig. Er zit natuurlijk wel wat in. Als de één chagerijnig is, gaat de andere toch nog steeds niet terugmopperen, dus heb je nooit ruzie.
  2. Als de één zucht en/of met de ogen draait als de ander wat zegt - vergeet het dan maar. Geen bewondering - geen toekomst. Het is maar dat je het weet!
Mocht je geen partner hebben, probeer dan een afspraakje te regelen met Anna van Ikea. Zij komt glansrijk door beide proeven, zoals je zult zien. Veel geluk samen!

zondag 21 augustus 2005

En nu live uit Utrecht: vals alarm

Marten Toonder is dood, maar bommeldingen bestaan nog steeds. Na een geslaagd weekendje Groningen was ik zondagavond met de trein weer op weg naar huis. Ik was net in Amersfoort in de trein gestapt voor het laatste stukje naar Utrecht, roept de conducteur om dat de trein in verband met een bommelding niet kan vertrekken. Schrik je dan? Nee. Want je zit met allemaal ontspannen passagiers in een doodnormale coupé in het weekend op een plek van niets. Een echte bommenlegger wil toch eer van z'n werk. Dit is natuurlijk een vergeten tas met vies wasgoed. De conducteur maakt het snel wat duidelijker: de bommelding is niet in deze trein, maar op Utrecht CS. Verder niets bekend. Ik gok op de streekbus, en dat blijkt een goed idee - een uurtje later ben ik in Utrecht. Toch maar even een kijkje en wat kiekjes nemen op het station: ongeveer 100 gestrande reizigers wachten bij een neergelaten hek dat de stationshal afgesloten heeft. Een handjevol veiligheidsmensen en een vals-alarmsfeer. Hierbij de foto's. (klik om te vergroten)

vrijdag 19 augustus 2005

Intelligent Falling

Vandaag op 'The Onion.com' een nieuwe ontwikkeling in het Intelligent Design-debat.

Evangelical Scientist Refute Gravity with 'Intelligent Falling Theory'
KANSAS CITY, KS—As the debate over the teaching of evolution in public schools continues, a new controversy over the science curriculum arose Monday in this embattled Midwestern state. Scientists from the Evangelical Center For Faith-Based Reasoning are now asserting that the long-held "theory of gravity" is flawed, and they have responded to it with a new theory of Intelligent Falling. (lees meer...)

Ongetwijfeld zouden 40% van de Amerikanen deze theorie klakkeloos overnemen, maar het is gelukkig (vooralsnog) een verzinsel van een satirische website. Het onderstaande is geen grap.

Intelligent Design is intussen al lang geen nieuws meer. Sterker nog: er is een compleet museum waar je alles over deze nieuwe werkelijkheid met eigen ogen kunt zien. Het Museum of Earth History opende eerder dit jaar zijn deuren in Arkansas. Ik zou zeggen, ga vooral naar de site. Leer alles over de flora en fauna in het Hof van Eden, en welke fascinerende diersoorten er aan boord waren van de Ark van Noach, zoals bijvoorbeeld de dinosaurussen.

donderdag 18 augustus 2005

De yup, de meisjes en het krantje

is Erik een playboy?
Het is woensdagochtend en ik zit de trein naar Amsterdam. Redelijk strak in het pak, De Volkskrant op schoot. Voor en naast mij zijn drie meisjes van een jaar of 21 druk in gesprek. "Erik, dat is toch nogal een playboy?" Nee, dat valt reuze mee" ... "en toen vroegen ze: welke BNN-programma's kijk je dan? Ik wist ff niets, maar ik zei: als ik erover ga brainstormen met de groep, dan komt dat vanzelf wel. Goed he? Oh, ik hoop dat ik wordt aangenomen!" ..."Ie-de-reen gaat backpacken in Thailand, lijkt mij ook wel wat!" - "Nou, ik wil naar China, dát lijkt me cool".

verrassing
"China is prachtig, moet je doen!" besluit ik zomaar, heel NewYorks, op te merken. Meteen willen ze alles weten over noedelsoep, rijstvelden en Hong Kong. En waar ik werk, wat ik doe. Ik denk aan de hopeloze cijfers over jongeren en krantlezen, maar zeg toch: 'Nadenken over de krant van overmorgen. Aan hele nieuwe ideeën voor nieuwsvoorziening werken met deze en twee andere bekende kranten.' Verrassing: het lijkt ze de mooiste baan van de wereld! En als een krant lekker klein is, vinden ze 'm nog leuk en handig ook. Zal ik ze maar geloven?

Amsterdam Amstel- ik moet er uit. Veerkrachtig sta ik op (de halve inhoud van mijn tas valt op de grond, maar ach) en ga vrolijk uitgezwaaid naar m'n werk, naar de krant. Mijn marktonderzoek bewijst: er is een toekomst voor, we moeten 'm alleen nog even verzinnen...

dinsdag 16 augustus 2005

Niets te verbergen? Deel III

In deze laatste aflevering over juri-fiction: X-ray ogen.

superman
In de Superman-speelfilms kijkt de held van Krypton dwars door muren en kasten. Het enige dat hij ongemoeid laat is de kleding van Lois. Laat dat nou precies zijn waar beveiligingsmensen juist wél een kijkje onder willen nemen! Haar tas gaat al door een scanner op het vliegveld. Maar passagiers stelt men liever niet bloot aan de röntgenstralen. Nu is er een spectaculair alternatief dat precies doet wat Superman al kon.

de Teraherz-camera
Wat blijkt: het lichaam straalt ongemerkt een speciek soort golven uit: de zogenaamde Teraherzstralen. Die lijken een beetje op ruis van je radio. Het heeft alles te maken met je lichaamswarmte. Deze onopvallende uitstraling gaat dwars door kleding hout, papier en dergelijke heen. En... het kan tegenwoordig worden opgevangen met een speciale camera, en tot een videobeeld worden vertaald. Bijvoorbeeld van Lois in haar blootje. De straling gaat niet door staal heen, en minder goed door plastic, zodat je er wapens mee kunt opsporen! Beveiligingsfirma's zijn zeer geintereseerd. Op Heathrow Airport zijn de eerste proeven al begonnen. Het werk op de douane zal nooit meer hetzelfde zijn.

maandag 15 augustus 2005

Niets te verbergen? Deel II

Heb je gisteren op Krossblog het toekomstbeeld gelezen over digitaal schaduwen via mobieltjes? Vandaag maak ik het nog gekker!

meneer, u liegt
Iedereen kent de leugendetector. Hartslag, transpiratie, ademhaling en bloeddruk van een verdachte worden gemeten tijdens het verhoor. Bepaalde uitschieters duiden op stress, en daarmee op opzettelijk liegen. Dit is allemaal natuurlijk niet waterdicht, en nogal een botte bijl methode. In Nederland worden leugendetectors vooral op feestjes gebruikt. Alternatieve experimentele methoden maken gebruik van gezichtsuitdrukkingen, oogbewegingen of stemnuances.

herinneringen in actie
Sinds de uitvinding van de leugendetector in 1935 is het hersenonderzoek enorm opgeschoten. Gedachtenlezen kan nog (lang) niet. Maar onze reacties op beelden, woorden en herinneringen kunnen al behoorlijk close worden bekeken. Met EEG's (elektrodes op het hoofd) worden steeds slimmere proeven gedaan. Als bijvoorbeeld een proefpersoon het zinnetje 'Nederlandse treinen zijn zuur' (rare zin) te horen krijgt , zie je consequent een ander piekje in de metingen dan bij 'Nederlandse treinen zijn wit' (onware bewering). Andere methodes zijn (f)MRI- en PET scans, waarmee op computerplaatjes kunnen gemaakt van de hersenen in actie: actieve delen krijgen een felle kleur. Hiermee zijn in proeven bijvoorbeeld emoties, en herinneringen 'in actie' te zien. Niet wát iemand zich herinnert, maar wel dát-ie iets herbeleeft, en een beetje hoe hij zich erbij voelt.

gooi het er maar uit
Stel je nou eens voor hoe deze technieken er over 10-20 jaar uitzien. Dan kun je bij elk woord dat iemand zegt de gevoelens, de twijfels, een plotseling actieve fantasie meten. Of de mentale reactie op stellingen, zelfs als het proefkonijn niets zegt. Zo kun je aardig door iemand heenkijken! Pas dit nu eens toe op politie- of gerechtelijk onderzoek. Dan heb je ultieme droom van elke politie-inspecteur. Wie schuldig is, kan maar beter meteen huilend bekennen. 'You have the right to remain silent, while we just take a little look inside...' Of geldt het zwijgrecht straks ook voor gedachten?

De derde en laatste aflevering van deze Juri-fictionserie gaat over iets dat nu al bestaat: een 'x-ray-kijker' waarmee je overal en altijd dwars door iedereens kleren kunt kijken.

zondag 14 augustus 2005

Niets te verbergen?

er gaat niets boven...
Er is niets aan te doen. Als ik die vriendin uit Groningen opzoek, die bij het Gerechtshof van Leeuwarden werkt, gaat het altijd over boeven. Zij heeft er echt een passie voor, vooral de killers. Begrijp me niet verkeerd! Ze houdt gewoon van de grote, opzienbarende zaken, waar het er echt op aankomt. Ze mag er alleen nooit zoveel over vertellen, dus ben ik maar wat gaan filosoferen. Dat heeft geleid tot weer een beetje futurisme op mijn weblog, zoals je hieronder zult zien.

een zender in je zak
Mobieltjes geven voortdurend korte signaaltjes af, zodat jou telefoonmaatschappij weet waar je zit. Anders kunnen ze niet naar jou doorverbinden. Je merkt dit als je de grens overgaat: dan krijg je ineens een welkomst SMS-je van het plaatselijke telecombedrijf. Zo kan het telecombedrijf in principe dus aardig volgen waar iemand heengaat. Er bestaat al een tracking-service voor bezorgde ouders. Een simpele vorm van GSM-localisatie is gebruikt om bijvoorbeeld één van de Londen-verdachten op te sporen.

Maar wat dacht je van dit idee: stel dat alle signaaltjes van iedereen kunnen worden bewaard? Dan kan men precies zien waar iedereen dag-in-dag-uit is geweest! Is er ergens een misdrijf gebeurd, dan kijkt de politie in de database om te zien wie er in de buurt was op dat tijdstip. En met wie die persoon zoal optrekt - handig... Je GSM thuislaten als je op slechte pad gaat is natuurlijk net zo goed verdacht, dat helpt niet. Zo ver is het nu allemaal nog niet, maar ik denk dat het op een dag gaat komen. De VS is al met een ruwe versie van localisatiesysteem bezig, voor 911-oproepen.

Ik vraag me af hoe ik me dan zal voelen. Als een wildvreemde beambte met één druk op de knop kan opvragen waar ik de afgelopen maanden van minuut tot minuut heb gezeten. De plattegrond van mijn leven. Bekeken: is dat het woord? Maar goed. Jullie weten in nu elk geval waar ik dit weekend was.

Volgende keer: 'dwars door iemand heenkijken'

woensdag 10 augustus 2005

The Truman Show comes true

Je hebt vast de briljante speelfilm 'The Truman Show' wel gezien. Truman Burbank heeft een prettig middleclass-leventje op het Amerikaanse eilandstadje Seahaven. Maar langzaam ontdekt hij dat zijn hele leven een realitysoap is, en hij zelf de hoofdpersoon. Al vanaf zijn conceptie is hij het bezit én de grote hit van een TV-tycoon.

Voor Truman blijkt de werkelijkheid film, maar voor ons wordt deze film langzamerhand werkelijkheid. We kenden al langer 24-uurs real-live: Big Brother, the Osbornes. SBS zond zelfs een poosje een pornovariant uit.
Komend seizoen gaat Talpa een stapje verder: een zwangerschap en bevalling in Big Brother. En, vandaag bekend gemaakt: een spermadonor-wedstrijd: wie mag het zaad leveren?

Is dat zielig? Ach, de TV-baby krijgt 't leven kado, een mooie hoofdprijs. Er zijn tenslotte meer dubieuze manieren om verwekt te worden. De echte verliezers zijn de TV-kijkers. Door al dit vermaak zijn en blijven ze consumenten van tweedehands levens, en doen ze verder niets met hun eigen hoofdprijs.

Is de Trumancirkel nu rond? Nog niet helemaal. Truman ontsnapt uiteindelijk uit de soap - een happy end. De reality-kijkers echter zullen altijd wel gekluisterd blijven. Een live-programma over een echte stervende wordt waarschijnlijk al voor ze voorbereid...

dinsdag 9 augustus 2005

Dus toch Harry Potter...

Ik kreeg een vrij dringend verzoek van een lezer om het niet over Harry Potter te hebben. Maar de ontwikkelingen in de wereld laten mij geen keus!

  1. Allereerst het bericht van Guantánamo Bay, waar 'illegal combatants' door de VS worden vastgehouden. Dat zijn de krijgsgevangenen in de War on Terror. Het is namelijk uitgelekt wat men daar zoal leent in de gevangenisbibliotheek. En wie staat er hoog genoteerd? - precies! Laat niemand raar opkijken als daar op AzCuban zometeen een aantal cellen onverklaarbaar leeg blijken.


  2. Ik realiseerde me ineens dat het vakantie-webalbum van morgen zal lijken op de boeken en magazines in Harry's wereld. Met bewegende plaatjes dus. Dat wordt hartstikke leuk. Digitale camera's zullen vooral nog uitbreiden door het toevoegen van video-opties, en daar gaan we ooit ineens allemaal echt wat mee doen, let maar op...

  3. Tot slot toch even de vraag waarom mobieltjes nog steeds worden geweerd op Hogwards. Met wat tijdige SMS-jes naar al z'n vrienden had Harry Deel 6 heel wat beter kunnen laten aflopen (niet op klikken als je het nog niet uit hebt!!!).

maandag 8 augustus 2005

Ontsnappende TBS-ers: kom op jongens!

déjà déjà vu
Zelfs als komkommernieuws is het niet leuk meer. Weer een ontsnapte TBS-er, weer spoeddebat, weer gezeur over aftreden Donner en een parlementaire enquete. Meteen weer een Geert Wilders sfeertje en geroep om levenslange isoleercllen. Half juni, tijdens de discussie na de onstnapping van Willem S. werd de GPS-enkelband als oplossing genoemd. Een zendertje waarmee je iemand heel precies kunt opsporen, dat TBS-ers verplicht zouden moeten dragen. Als de drager buiten bepaalde zone komt, gaat er automatisch op de meldkamer een alam af, evenals wanneer het signaal wegvalt of er aan de band wordt geprutst. Zodat je snel opsporingsagenten precies naar de goede plek kunt sturen.

elk klantje een bandje
Er zijn maar 1600 TBS-ers in Nederland. Met slimme mensen (Koreanen?) en echte toewijding (Koreanen?) had het toch echt kunnen lukken om in de afgelopen 8 weken in elk geval de gevaarlijkste jongens een redelijk werkende veiligheidsband te geven. Zeker aangezien er nu al pilots in Nederland lopen. Zeker aangezien er in 38 staten in de VS al 5000 mensen 'on parole' rondlopen met zo'n band. Maar helaas, we moeten het nog een poosje doen met bewindslieden en ambtenaren die nog steeds tevergeefs bezig zijn hun videorecorder onder de knie te krijgen. Leve het pre-pensioen!

Genoeg sombere praat. Om weer op te vrolijken een wacky plaatje tot slot: (heee, is dat wacky of niet?). En morgen schrijf ik wat over Harry Potter, ok?

zondag 7 augustus 2005

Zoals in de hemel

pas op: buzzer!
Berber is meisje dat zich bij mijn vorige bedrijf als een komeet ontpopte tot een marketingster. Je kunt op haar rekenen als het om onverwachte tips zoekt. Het lijkt eerst niks, maar dan: verdomd! Het is ook geen toeval dat zij me uitnodigde voor Buzzer. Dat is een nieuwe website die nieuwsgierige smaakmakers met veel contacten werft. Met éen doel: ze nieuwe producten laten proberen, in de hoop dat ze erover gaan rond'buzzen'. Ik weet niet of ik een echte Buzzer ben, maar ik mocht erbij. Het eerste product was een voorpremiere van een speelfilmfilm. Zweedse film, zondagochtend...hmmm. Maar goed, ik wilde wel de eerste Buzz zien!

Daar gaat-ie dan, het verslag. En ik waarschuw je: je wordt hieronder gebuzzd...

'Så som i himmelen': gewoon naartoe gaan met je vriend(in)!
Ok, staat chique zo'n Zweedse titel, in het Engels heet-ie 'As it is in Heaven'. Eerst het plot, waardoor je waarschijnlijk zult zeggen: 'oh, zo' n Zweedse film'. Daniel, een Zweeds jongetje uit Lötjebroek wordt gepest, maar ontwikkelt zich toch tot een wereldberoemd dirigent (gespeeld door Michael Nyqvist). Echter, de prijs is hoog. Hij stort totaal in - op het podium en op het hoogtepunt van zijn roem. Hij keert -incognito- terug naar zijn geboortedorp. Hartje winter, sneeuw, naaldwouden. Hij zoekt de stilte, maar wordt gestrikt voor het lullige kerkkoortje. Dat de prachtige Lena (Frida Hallgren) er zingt helpt natuurlijk wel. Er lijkt wat moois te groeien uit het groepje. Maar accepteert de kleine gemeenschap van protestantse pummels ook de nieuwe wind die er gaat waaien?

Zo'n Zeedse film dus. Ja, maar ook: een hele warmbloedige film. De Scandinavische zwijgzaamheid wordt voortdurend doorbroken, want er wordt veel gelachen, gehuild, geschreeuwd, gezongen. De film is niet afstandelijk, zelf behoorlijk sentimenteel. En daar laat je je fijn in meeslepen. De cast, beeldtaal en muziek zijn gewoon te aanstekelijk. De hoofdpersoon Daniel heeft zowel allure als nederigheid. Je wordt net als de dorpelingen al snel dol op hem. Net zoals je direct verliefd wordt op Lena. En dan sta ik nog niet stil bij de derde hoofdpersoon: het perfect bij elkaar gevonden samenraapsel dat het koor vormt. Die moet je maar zelf leren kennen. In elk geval geloof je wat ze spelen. De beelden zijn een gretig gebruik van het witte doek. Het eindeloze knesperende graan aan het begin, zoals je dat alleen hebt in een land waar verder niets groeien kan. Daniel die voor het eerst weer sneeuw voelt onder z'n blote voeten. Heel veel veelbetekenende blikken. Het is ook een muziekfilm, en dat wordt voluit op- en uitgebouwd.

Inderdaad, melo-dramatisch (tot 2x 'Amazing Grace ' aan toe!). En ja, emoties volgen elkaar soms wat erg gemakkelijk op. Weinig tot niets gaat echt onherstelbaar mis, dus wrang wordt het nergens. Aanwijzingen en symbolen door de film heen vallen wel erg goed op hun plaats. Maar dat wil je eigenlijk ook, want het is een verhaal dat je je graag laat vertellen. Zeker op zo'n aanstekelijke manier.

As it is in Heaven
Zweden 2004
Regisseur: Kay Pollak


De film draait vanaf 11 augustus in: Amsterdam (Uitkijk), Rotterdam (Cinerama), Den Haag (Babylon) en Nijmegen (Lux).

zaterdag 6 augustus 2005

Hype x Hype = Baidu

Gisteren vond in Wall Street de meest spectaculaire beursgang in 5 jaar plaats. De Chinese zoekmachine Baidu.com ging naar de beurs. In één dag stegen de kersverse aandelen met 354%. Dat, vrienden, gaat sneller dan sparen. Baidu.com -met de pandapoot - is de meest gebruikte zoekmachine in China. Baidu heeft in het Rijk van het Midden meer gebruikers dan Yahoo en Google samen . China is inmiddels het tweede land na de VS qua aantal internetters (100 miljoen).

Over aantallen gesproken, Baidu (honderden malen) betekent een beetje hetzelfde als Google (1 met 100 nullen). Ach, ik moet ze zelf aan het woord laten, ze zeggen het zo mooi:

"Baidu" was inspired by a poem written more than 800 years ago during the Song Dynasty. "...hundreds and thousands of times, for her I searched in chaos, suddenly, I turned by chance, to where the lights were waning, and there she stood." Baidu, whose literal meaning is hundreds of times, represents persistent search for the ideal.

vrijdag 5 augustus 2005

Vogelvrij-stickers

Gisteren zag ik bij de fietsenrekken bij Amsterdam een drietal heren grote rozerode stickers plakken op enkele tientallen fietsen. Twee daarvan agenten, eentje een mannetje met een leren jack. Bij elke fiets keken de agenten naar het mannetje, die knikte dan, en hop, een sticker. Op de sticker staat 'wordt weggehaald op 21 aug'. Mooi, fietswrakken worden opgeruimd, en komen nog bij een nuttig fietsenmannetje terecht ook!

Maar het mannetje heeft het wel heel goed voor elkaar. Er zijn namelijk ook heel veel stickers geplakt op fietsen zonder schade. Sommige daarvan staan 'fout geparkeerd' (net naast het rek). Maar een groot deel niet. Legale fietsendiefstal??

Aanvullende vragen:

Ik zou in elk geval gauw even kijken als je daar een fiets hebt staan!


donderdag 4 augustus 2005

Reclame met een functie

knullig
Ken je die reclame voor een nieuwe camerafoon van Sony Ericsson? Waarbij een stel een foto maakt van een springende zalm? Die zalm wordt door een beer gevangen (foto 2). De beer wordt vervolgens, heel realistisch, door een roofvogel met vis en al gegrepen en afgevoerd (foto 3). Het stel reageert begrijpelijkerwijs verbaasd, maar ook alert door alles te kieken met hun 2-megapixeltoestel. Net als die beer blijft de commercial wel hangen, maar vooral omdat hij zo knullig is. Verkoop je hier extra toestellen mee? Dan moet beter kunnen.

zo kan het ook!
De laatste weken fotografeerde ikzelf twee voorbeelden van reclame die wel ergens op slaat.
weg met de dieren
Ik zag trouwens ook nog een voorbeeld van reclame die nergens op slaat - tenminste dat dacht ik. Zie hiernaast. Als bioloog heb ik lang een onbedwingbare neiging gehad om dieren te gebruiken als mascotte in marketingacties. Maar nu ik deze poster zag dacht ik: ik moest daar maar eens mee ophouden, het is toch echt onzin zo'n nijlpaard. Die vis-beer-vogel aanpak was ook al niks.

Maar ja, pas toen ik de foto in deze blog plaatste, zag ik ineens waar het voor was: een Hippo-theekbank...

woensdag 3 augustus 2005

Het echte nieuws

Dit is een berichtje waar je zelf even wat mee moet doen. De grootste potentële ramp van deze eeuw tot nu toe wil nog altijd niet echt het nieuws halen. Door een sprinkhanenplaag van Bijbelse proporties is de oogst in o.m. Niger vorig jaar bijna helemaal mislukt. De Sahellanden hebben ons toen gesmeekt om te helpen de plaag te bestrijden - tevergeefs. Daarom worden meer dan 2,5 miljoen mensen NU met de hongerdood bedreigt. Dat zijn tien maal meer mensen dan met de Tsunami. Ik ben in die streek geweest: die mensen kunnen hier gewoon niets aan doen, ze werken harder dan wij.

Op dit moment heeft de VN nog steeds minder dan de helft van het benodigde geld binnen voor noodvoedsel en transport. En er is maar € 30 miljoen nodig! Wat ik je wil vragen is dit. Je hebt vast wat gegeven na de Tsunami. Maak ééntiende van dat bedrag over naar Unicef om in elk geval de kids te helpen. Het is met een eenmalige machtiging, en kost je net zoveel tijd als die nodig was dit berichtje te lezen. Als iedereen dat doet, is er genoeg om noodvoedsel te kopen. Als we niets doen, sterven er 800.000 kinderen, jonger dan vijf jaar. Waarschijnlijk komt het tegen die tijd wél in het nieuws.

Het heeft geregend in de Sahel. Nog een paar maanden en ze kunnen gelukkig weer oogsten. Help mee ervoor te zorgen dat ze de oogsttijd halen. Straks lopen er een paar kinderen rond die jij hebt gered! En heb je een weblog, zeg hier dan ook iets over. Wie weet wat we zo kunnen bereiken deze laatste weken...

dinsdag 2 augustus 2005

Reisdagboek af

Voor de echte fans: de twaalf dagen weblog uit Kroatië zijn nu af. Met onder meer: kleine vissersdorpjes, een heus ongeluk, meisjes uit Zweden, buitenaardse letters en ... Elvis. Allemaal ter plekke voor jullie opgekrabbeld in mijn oude Palmtop minicomputertje. Nogmaals veel leesplezier!

Gebakken vacuum

Vooruit, nog één stukje uit het heelal. Met veel publiciteit is na jaren weer een spaceshuttle gelanceerd, de Discovery. Veel aandacht ging uit naar de veiligheidsmaatregelen. De tefal-hittetegeltjes mochten deze keer niet loslaten! Prompt na de lancering kregen we soepeljes het bericht dat er toch een beschadiging is aan de buitenkant. De story gaat sinds dien dagelijks in hapklare brokjes verder, en vandaag krijgen we voor het eerst een ruimtewandeling te zien om de Shuttle te fixen.

Ik haat ruimtecomplottheorieën, zoals dat er geen maandlanding is geweest. Maar hier kijken we volgens mij echt naar een PR-toneelstukje. Het klopt allemaal te goed. De geoliede iets te gretige berichtgeving, het feit dat de schade eigenlijk weinig voorstelt (niet anders of erger dan wat er bij elke vlucht slijt). En precies de meest spectaculaire veiligheidsmaatregelen die NASA wél op tijd voor elkaar gekregen worden gebruikt: de extra camera's en de nieuwe experimentele tegel-fix-it-kit. Geen zorgen dus over de bemanning: in het script van deze realityshow staat ongetwijfeld een happy end.

(Maarre, bel me even als de shuttle toch ontploft. In dat geval moet ik wel iets aan dit stukje doen...)

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes