.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

woensdag 24 augustus 2005

Herfst en eeuwige jeugd

Heb je het ook gevoeld vanmorgen? Een stralende ochtend, maar met een fris randje. Het gebeurt elk jaar: het eerste herfstgevoel.

stunts
De wetenschap bestudeert het gebied tussen vergankelijkheid en wedergeboorte door te kijken naar embryonale stamcellen. Dit type cellen zit boordevol leven en flexibiliteit. Ze kunnen schade aan bijvoorbeeld hart of hersenen repareren die tot voor kort onherstelbaar werd geacht. Die cellen móeten dat natuurlijk ook kunnen, want normaal groeit er een heel mens uit. Volwassen cellen kunnen ook groeien en delen, maar ze te vastgeroest en versleten voor de stunts die de baby-cellen uit hun mouw schudden.

onsterfelijk
Ik heb het altijd het mooiste feit van de biologie gevonden: dat ons DNA elke generatie weer in een paar speciale cellen een totale verjongingskuur krijgt. Je kent ze wel: ei- en zaadcellen. In de rest van het lichaam slaat de tijd onverbiddelijk toe: ons DNA veroudert, en uiteindelijk zijn we niet meer te redden. Maar door de kuur ('meiose', weet je nog van school?) gaat ons DNA helemaal als nieuw door naar het nageslacht, en is zodoende in principe onsterfelijk.

magie
In Harvard proberen ze om de magie van de embryonale cel over te dragen op volwassen huidcellen. Ze kunnen nu volgens een artikel in Science twee cellen - een oude en een jonge - laten samensmelten. Deze fusiecel kan inderdaad uitgroeien tot allerlei weefsels. Maar het blijft nog een rare snuiter, met twee keer zoveel DNA als normaal. Ook is-ie niet zo jeugdig onverwoestbaar als the real thing.

De kunst van een echte nieuwe lente blijft dus nog even het geheim van Moeder Natuur. Maar door werk zoals dit kan onze levensavond op den duur een stuk zonniger worden gemaakt.

(meer lezen...)

Reacties: Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes