.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 14 augustus 2005

Niets te verbergen?

er gaat niets boven...
Er is niets aan te doen. Als ik die vriendin uit Groningen opzoek, die bij het Gerechtshof van Leeuwarden werkt, gaat het altijd over boeven. Zij heeft er echt een passie voor, vooral de killers. Begrijp me niet verkeerd! Ze houdt gewoon van de grote, opzienbarende zaken, waar het er echt op aankomt. Ze mag er alleen nooit zoveel over vertellen, dus ben ik maar wat gaan filosoferen. Dat heeft geleid tot weer een beetje futurisme op mijn weblog, zoals je hieronder zult zien.

een zender in je zak
Mobieltjes geven voortdurend korte signaaltjes af, zodat jou telefoonmaatschappij weet waar je zit. Anders kunnen ze niet naar jou doorverbinden. Je merkt dit als je de grens overgaat: dan krijg je ineens een welkomst SMS-je van het plaatselijke telecombedrijf. Zo kan het telecombedrijf in principe dus aardig volgen waar iemand heengaat. Er bestaat al een tracking-service voor bezorgde ouders. Een simpele vorm van GSM-localisatie is gebruikt om bijvoorbeeld één van de Londen-verdachten op te sporen.

Maar wat dacht je van dit idee: stel dat alle signaaltjes van iedereen kunnen worden bewaard? Dan kan men precies zien waar iedereen dag-in-dag-uit is geweest! Is er ergens een misdrijf gebeurd, dan kijkt de politie in de database om te zien wie er in de buurt was op dat tijdstip. En met wie die persoon zoal optrekt - handig... Je GSM thuislaten als je op slechte pad gaat is natuurlijk net zo goed verdacht, dat helpt niet. Zo ver is het nu allemaal nog niet, maar ik denk dat het op een dag gaat komen. De VS is al met een ruwe versie van localisatiesysteem bezig, voor 911-oproepen.

Ik vraag me af hoe ik me dan zal voelen. Als een wildvreemde beambte met één druk op de knop kan opvragen waar ik de afgelopen maanden van minuut tot minuut heb gezeten. De plattegrond van mijn leven. Bekeken: is dat het woord? Maar goed. Jullie weten in nu elk geval waar ik dit weekend was.

Volgende keer: 'dwars door iemand heenkijken'

Reacties:
Het opsporen van mobieltjes kwam ook al voor in de film Ronin (1998). Zo spoorden ze die gast Gregor op.
 
Hee, kende ik niet. In '98 al?? Zo zie je maar weer, tegen de fantasie van filmmakers kan niemand op...
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes