.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 7 augustus 2005

Zoals in de hemel

pas op: buzzer!
Berber is meisje dat zich bij mijn vorige bedrijf als een komeet ontpopte tot een marketingster. Je kunt op haar rekenen als het om onverwachte tips zoekt. Het lijkt eerst niks, maar dan: verdomd! Het is ook geen toeval dat zij me uitnodigde voor Buzzer. Dat is een nieuwe website die nieuwsgierige smaakmakers met veel contacten werft. Met éen doel: ze nieuwe producten laten proberen, in de hoop dat ze erover gaan rond'buzzen'. Ik weet niet of ik een echte Buzzer ben, maar ik mocht erbij. Het eerste product was een voorpremiere van een speelfilmfilm. Zweedse film, zondagochtend...hmmm. Maar goed, ik wilde wel de eerste Buzz zien!

Daar gaat-ie dan, het verslag. En ik waarschuw je: je wordt hieronder gebuzzd...

'Så som i himmelen': gewoon naartoe gaan met je vriend(in)!
Ok, staat chique zo'n Zweedse titel, in het Engels heet-ie 'As it is in Heaven'. Eerst het plot, waardoor je waarschijnlijk zult zeggen: 'oh, zo' n Zweedse film'. Daniel, een Zweeds jongetje uit Lötjebroek wordt gepest, maar ontwikkelt zich toch tot een wereldberoemd dirigent (gespeeld door Michael Nyqvist). Echter, de prijs is hoog. Hij stort totaal in - op het podium en op het hoogtepunt van zijn roem. Hij keert -incognito- terug naar zijn geboortedorp. Hartje winter, sneeuw, naaldwouden. Hij zoekt de stilte, maar wordt gestrikt voor het lullige kerkkoortje. Dat de prachtige Lena (Frida Hallgren) er zingt helpt natuurlijk wel. Er lijkt wat moois te groeien uit het groepje. Maar accepteert de kleine gemeenschap van protestantse pummels ook de nieuwe wind die er gaat waaien?

Zo'n Zeedse film dus. Ja, maar ook: een hele warmbloedige film. De Scandinavische zwijgzaamheid wordt voortdurend doorbroken, want er wordt veel gelachen, gehuild, geschreeuwd, gezongen. De film is niet afstandelijk, zelf behoorlijk sentimenteel. En daar laat je je fijn in meeslepen. De cast, beeldtaal en muziek zijn gewoon te aanstekelijk. De hoofdpersoon Daniel heeft zowel allure als nederigheid. Je wordt net als de dorpelingen al snel dol op hem. Net zoals je direct verliefd wordt op Lena. En dan sta ik nog niet stil bij de derde hoofdpersoon: het perfect bij elkaar gevonden samenraapsel dat het koor vormt. Die moet je maar zelf leren kennen. In elk geval geloof je wat ze spelen. De beelden zijn een gretig gebruik van het witte doek. Het eindeloze knesperende graan aan het begin, zoals je dat alleen hebt in een land waar verder niets groeien kan. Daniel die voor het eerst weer sneeuw voelt onder z'n blote voeten. Heel veel veelbetekenende blikken. Het is ook een muziekfilm, en dat wordt voluit op- en uitgebouwd.

Inderdaad, melo-dramatisch (tot 2x 'Amazing Grace ' aan toe!). En ja, emoties volgen elkaar soms wat erg gemakkelijk op. Weinig tot niets gaat echt onherstelbaar mis, dus wrang wordt het nergens. Aanwijzingen en symbolen door de film heen vallen wel erg goed op hun plaats. Maar dat wil je eigenlijk ook, want het is een verhaal dat je je graag laat vertellen. Zeker op zo'n aanstekelijke manier.

As it is in Heaven
Zweden 2004
Regisseur: Kay Pollak


De film draait vanaf 11 augustus in: Amsterdam (Uitkijk), Rotterdam (Cinerama), Den Haag (Babylon) en Nijmegen (Lux).

Reacties:
Zoals je weet ben ik ook Buzzer, maar heb deze film niet gezien. Maar geen nood, want ik mag 'm van jou lenen :-p
 
@ Manon: absoluut! Je vindt 'm vast mooi :-)
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes