.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 15 augustus 2005

Niets te verbergen? Deel II

Heb je gisteren op Krossblog het toekomstbeeld gelezen over digitaal schaduwen via mobieltjes? Vandaag maak ik het nog gekker!

meneer, u liegt
Iedereen kent de leugendetector. Hartslag, transpiratie, ademhaling en bloeddruk van een verdachte worden gemeten tijdens het verhoor. Bepaalde uitschieters duiden op stress, en daarmee op opzettelijk liegen. Dit is allemaal natuurlijk niet waterdicht, en nogal een botte bijl methode. In Nederland worden leugendetectors vooral op feestjes gebruikt. Alternatieve experimentele methoden maken gebruik van gezichtsuitdrukkingen, oogbewegingen of stemnuances.

herinneringen in actie
Sinds de uitvinding van de leugendetector in 1935 is het hersenonderzoek enorm opgeschoten. Gedachtenlezen kan nog (lang) niet. Maar onze reacties op beelden, woorden en herinneringen kunnen al behoorlijk close worden bekeken. Met EEG's (elektrodes op het hoofd) worden steeds slimmere proeven gedaan. Als bijvoorbeeld een proefpersoon het zinnetje 'Nederlandse treinen zijn zuur' (rare zin) te horen krijgt , zie je consequent een ander piekje in de metingen dan bij 'Nederlandse treinen zijn wit' (onware bewering). Andere methodes zijn (f)MRI- en PET scans, waarmee op computerplaatjes kunnen gemaakt van de hersenen in actie: actieve delen krijgen een felle kleur. Hiermee zijn in proeven bijvoorbeeld emoties, en herinneringen 'in actie' te zien. Niet wát iemand zich herinnert, maar wel dát-ie iets herbeleeft, en een beetje hoe hij zich erbij voelt.

gooi het er maar uit
Stel je nou eens voor hoe deze technieken er over 10-20 jaar uitzien. Dan kun je bij elk woord dat iemand zegt de gevoelens, de twijfels, een plotseling actieve fantasie meten. Of de mentale reactie op stellingen, zelfs als het proefkonijn niets zegt. Zo kun je aardig door iemand heenkijken! Pas dit nu eens toe op politie- of gerechtelijk onderzoek. Dan heb je ultieme droom van elke politie-inspecteur. Wie schuldig is, kan maar beter meteen huilend bekennen. 'You have the right to remain silent, while we just take a little look inside...' Of geldt het zwijgrecht straks ook voor gedachten?

De derde en laatste aflevering van deze Juri-fictionserie gaat over iets dat nu al bestaat: een 'x-ray-kijker' waarmee je overal en altijd dwars door iedereens kleren kunt kijken.

Reacties: Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes