.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

woensdag 31 mei 2006

Loungebankjes en couch potatos

Werken, dat kan ook zijn: uitkijken over het Ij met een biertje, terwijl verderop mensen aan aan het beachvolleyballen zijn (momentje - even drankjes halen en de opname-DVD verwisselen!).

Gisteravond organiseerde stagiare Lindsy een ideeënavond met jonge twintigers over de media van de toekomst (en nu). Ik was erg benieuwd hoe het zou uitpakken. Wij werken dan wel bij een mediabedrijf: daarom hoeft het anderen nog niet te boeien...

Maar het werd een perfecte avond, de vier jongens en vier meisjes bleven een uur langer doorgaan en waren de tijd compleet vergeten. Natuurlijk waren ze wel uitgekozen op hun belangstelling: ze deden allemaal wel wat in mode, communicatie, de uitgaanswereld of TV. En werden ze warmgemaakt meteen leuke locatie (Strand West) een stukje SF (Minority Report) en rosé. Maar eigenlijk hadden ze dat allemaal niet nodig.

Hoe gebruikt onze groep de media? De hele dag. Betrokken, terloops en kritisch tegelijk. Als je er maar niet voor hoeft thuis te blijven!
De deelnemers kwamen met erg leuke toekomstconcepten. Die ga ik niet verklappen, maar het zijn stuk voor stuk plannen die te maken hebben met: je eigen selectie maken. Het einde van de massamedia is al lang begonnen, maar het smaakt duidelijk naar meer! Al zullen er altijd een heleboel zappende couch potatos blijven, die geen boodschap hebben aan wat er onze loungebankjes wordt verzonnen.

zondag 28 mei 2006

Een verslaving van levensbelang

stiekum
Bijna een kwart van de nummers op de hitlijsten zijn covers. Rihanna, de Black Eyed Peas en Shakira staan op dit moment in de top 40 met geleende muziek. Ik vind dat helemaal niet erg! Het is een leuk om je stiekum te herinneren hoe je het nieuwste nummer voor het eerst op de radio hoorde als menneke van zes - toen de meesten op de dansvloer nog niet geboren waren. Ik ben benieuwd wanneer de Beatles gerecycled worden.

love hurts
Ook van toen: Love hurts, het ultieme Orbison-nummer. De tekst lijkt de grootste onzin als alles voor de wind gaat. Maar oei wat is het waar als het misgaat. Het mag dan lente zijn, ik zie het nu veel om me heen. Waarom is liefdesverdriet eigenlijk zo waanzinnig pijnlijk, en veel intenser dan bijna alle andere ervaringen? Het is naar het schijnt zelfs te vergelijken met de nachtmerrie van afkikken van heroine...

natuurlijk infuus
Dat is geen toeval: verslaving is een natuurlijk proces! Een fuik die de natuur doelbewust voor ons heeft opgezet. Als het echt klikt met iemand worden we beloond met een natuurlijk infuus van euforie - verliefdheid. Maar in het geniep zakt tegelijk het peil van enkele balancerende stoffen in ons hoofd. Als we de ander even niet zien worden we al gek. We hebben geen keus: we moeten alles doen om samen te zijn. En dat is precies de bedoeling. Geen drive is in de evolutie zo essentieel als paarvorming, belangrijker nog dan zelfbehoud. Dus trekt de natuur alle registers open om een kansrijke match te behouden. De weg terug is in een afgrond veranderd.

wat is het beste?
Het grote voordeel is dat we luchtig over bijzaken heen kunnen stappen als rondslingerende sokken, altijd te laat komen of vervelende schoonouders. En dat we niet meteen bij de eerste de beste gelegenheid man (m/v) en muis verlaten voor een ander. Maar er is ook een prijs. Objectief zijn is bijna onmogelijk als het écht tegen zit, of zelfs uitgaat. Heeft de relatie nog een kans? En is het wel zo'n goeie match? De genen willen maar één ding. Maar wat is het beste voor jou?


Meer lezen? Zie "The Science of Love".

woensdag 24 mei 2006

Uit Den Ouden Doos: Een epische kanotocht

rep en roer
Terwijl we ons hier voorbereiden op het naderend WK Voetbal, zijn de
Noordelijke Mariana's in rep en roer voor de Micronesische Spelen in juni. De vorige keer dat de Noordelijke Mariana's gastland waren was alweer in 1969, dus het werd weer tijd. Als ik heel eerlijk ben zou ik liever daar gaan kijken dan op het WK. Zelfs speervissen staat op het programma. Eerder mocht ik getuige zijn van de South Pacific games, maar dat is toch massaler.

Uit Den Ouden Doos - Epische kanotocht
De mensen aan die kant van de wereld zijn waanzinnige kanoërs, geen wonder ook gezien de afstanden die hun voorouders hebben afgelegd om op, zeg Tahiti, een nieuwe leven te beginnen. Dat bewijst ook de hoofdpersoon uit deze aflevering van Den Ouden Doos. De goede man is in een kano van West-Timor naar Australië gewaaid - 3100 kilometer, dat is is de afstand tussen Afrika en Zuid-Amerika...

Als toegift de absolute hit 'Nasau' van Black Rose welke we van Fiji hebben meegenomen. Die had ik altijd al willen pluggen!

zaterdag 20 mei 2006

Surfen op een regenachtige dag

met dank aan haha.nu

woensdag 17 mei 2006

Vooruit dan maar: Ayaan Hirsi Magan

Is er al genoeg gezegd over roestige Rita? Eigenlijk wel he. daarom volsta ik met een korte volstrekt ongenuanceerde bloemlezing. Maar eerst toch nog de vraag: waar is in vredesnaam weer onze ministerpresident op z'n moment? De man die altijd pas na een week crisis de telefoon eens pakt. In plaats van dezelfde nacht nog te zeggen: 'jij gaat nu voor de verzamelde wereldpers je beslissing terugdraaien en je exuses aanbieden, jij bergtrol' Hoe moeilijk kan het zijn?


zondag 14 mei 2006

Van geluk spreken

Hoe word en blijf je gelukkig? Eigenlijk praten en schrijven we er niet eens zo veel over. Waarom eigenlijk niet? Omdat veel mensen zichzelf gelukkig genoeg vinden? Omdat het te persoonlijk is? Omdat we er toch niet veel aan kunnen doen? Of omdat we geen idee hebben hoe het moet?

De meest invloedrijke geluksfactoren lijken veiligheid, goede sociale banden en een leuke partner te zijn. En... het vermogen om op tijd tevreden te zijn. Geluksfilosofen zoals Seneca en Boeddha wisten dat al duizenden jaren terug, toch blijft het lastig.

Ons vermogen tot geluk is het mooiste kado van de evolutie. Het is de drijfveer om goed voor onszelf te zorgen, en daarmee uiteindelijk als soort te overleven. Maar het is een gift met een gebruiksaanwijzing, die ook nog eens regelmatig zoek is!


woensdag 10 mei 2006

Uit den Ouden Doos: Afstuderen? Uit de kleren!

Tot m'n schrik bleken veel lieve lezers blij te zijn met langere, meer inhoudelijke stukken. Dat schept verplichtingen... Maar het kan niet altijd feest zijn, en afwisseling is regel nr 1 op Krossblog. Tel daarbij het zwoele zomerweer, en er kan maar één uitkomst zijn:

Uit den Ouden Doos - Afstuderen? Uit de kleren!
Twee weken terug werd Bridget's fotoshoot in de Playboy totaal gehypt. De foto's waren dan ook 'bloter dan verwacht'. Toe maar! Al deze extra aandacht is welkom, want volgens de Playboybaas dreigt het blad te verdwijnen door al het gratis gedoe op internet (ok boefjes, hier, goed mikken: . ) Wonderlijk dat je uitgerekend als poezenboer geen slaatje uit het web weet te slaan. Wie wel goed slaatjes wist te slaan was de studente Marije Sietsma, hoofdrolspeelster in dit Oude-Doos-bericht. Eerlijkheidshalve: het is niet zeker of de Playboy-rapportage echt door is gegaan, maar ze heeft er wel een column gekregen. Ze doet nu nu iets met kinderboeken naar het schijnt.

zondag 7 mei 2006

Ouder worden doe je zó

babies maken?
Neenee dit is geen uitleg over hoe je babies of zelfs Ecckies maakt. Dat hebben jullie allemaal wel onder de knie denk ik. Kunnen is niet het probleem, willen misschien wel. We willen helemaal niet zo graag babies. Of tegen de tijd dat we het wel willen, wil het niet meer zo goed. We hebben allerlei aandriften, voor foute mannen, korte rokjes, en aah roepen bij een kinderwagen. Maar een instinct om met de pil te stoppen en te kiezen voor slaapgebrek, vakanties in eigen land en ouderavonden - ik weet het niet...

een fris debat over ouderdom
Deze post gaat over toekomstscenario's van vergrijzing. Daar wilde ik al langer over schrijven, toen het CPB me ineens te snel af was, een slecht teken trouwens. Door het relletje tussen Marcel van Dam en Wouter Bos had ik er ineens weer zin in. Bos wil dat rijke oudjes blijven bijdragen aan de schatkist terwijl ze aan de Cote d' Azur aan het rentenieren zijn. Van Dam (die zich aangesproken voelt) slaat alarm. Het is wel logisch dat senioren niet willen dat we aan hun al dan niet zuurverdiende centen komen.

formidabel
De invloedvan de grijze golf via de stembus zal nog enorm toenemen. Ook anderzins wordt de grijze macht formidabel. Nu al is meer dan de helft van al het particuliere vermogen in NL van 55-plussers. Zo komen we bij het inmiddels bekende toekomstbeeld van een krappe lichting jongeren die een groeiend cohort Vutters en gepensioeneerden torsen moet. Wat kan het vervolg zijn?
  1. Jonge mensen van 20-40 jaar pakken hun biezen naar Canada of Turkije om lekker voor zichzelf te beginnen. De vergrijzing versterkt zo zichzelf. De achterblijvers hebben geen keuze en ontvangen met hervonden enthousiasme een nieuwe lichting migranten uit Oost-Europa, de Filippijnen, Kaap Verdië etc, etc.
  2. Het omgekeerde is ook denkbaar: een grijze vlucht. Overwinteren in Portugal e.d. is al langer bekend, maar blijft toenemen. Nu ook geponsord door ziektekostenverzekeringen. Het stevig vergrijzende Japan bijvoorbeeld slijt zijn levensavond steeds meer in Thailand of Maleisië.
  3. Als de senioren geen vuist maken, en het ieder voor zich is, doemt het VS-scenario op: ouderen zonder geld vormen de absolute onderlaag, met nog geeneens een kunstgebit om op kruimels van het Leger des Heils te kauwen. Terwijl de haves zich naar bovengenoemde Mediterrane lustoorden spoeden of zich in seniorensteden opsluiten. In dit scenario gaat het weer lonen kinderen te maken als oudedagsvoorziening.
go south, young man
Een bijkomend effect is dat de mondiale centra van ontwikkeling de komende 30 jaar mogelijk verschuiven naar landen met een jongere bevolking. De drang tot veranderen, risico's nemen en ontdekken komt nu eenmaal meer bij twintigers voor dan in het bejaardentehuis. (Test: probeer oudere collega's eens te verleiden ergens anders te gaan lunchen dan normaal. En ja, ik weet dat er uitzonderingen zijn). Dus óp naar Dubai, Brazilië en Vietnam.

en nu?
Migratie, welke kant op dan ook, is geen echte oplossing, want alle ontwikkelende samenlevingen vergrijzen uiteindelijk. Ironisch is dat die tegelijk individualiseren, waardoor de levensavond steeds eenzamer wordt. Twee vliegen in één klap is het herwaarderen van een oeroude rol: de zorg voor de kleinsten. Zo hebben de ouders tijd om het levensonderhoud voor alles en iedereen bij elkaar te zwoegen. De kinderen hoeven niet de hele dag te gamen. De ouderen weten zich weer nodig en gewaardeerd. Experimenten in bejaardenthehuizen leveren juichverhalen op. Bijkomend voordeel is dat kinderliedjes en lessen uit het verleden (zoals Rusland niet in de winter aanvallen) beter behouden blijven. Biologen denken dat we juist zo oud mogen worden van Moeder Natuur om deze nobele taak te vervullen. Dat is immers goed voor een soort die het van kennis en wijsheid moet hebben...

[Sorry dat dit zo'n lang stuk is geworden! De komende dagen weer lekker korte stukjes over primitieve gewoontes, De Playboy en Het Geluk.]

dinsdag 2 mei 2006

Over (onder)titels

snelle koppen
Ik zat me laatst druk te maken over kromme info in de krant. Ik geef meteen toe dat het erg beta van mij is om erover te vallen, maar dit zijn de voorbeelden:
Toen ik dit relaas hield voor een journaliste van de Folia moest ze lachen: 'Dat komt allemaal door de koppenmaker'. Zo leerde ik dat als de stukjes af zijn, heel iemand anders er pakkende koppen boven zet. Die dus niet noodzakelijkerwijs ook maar iets snapt van het artikel. Ik voel me op één of andere manier toch opgelucht.

Hooray for Bollywood
Maar de leukste titels zijn ondertitels! Dat bleek gisteren. Ga gauw kijken op BombayTv. Hier kun je je eigen Bollywoodklassieker maken. Tenminste, je kunt een fragmentje naar keuze voorzien van jouw eigen ondertiteling. Al heeel veel mensen hebben iets verzonnen en rondgestuurd. Meteen proberen! Als je een leuke hebt bedacht: ff posten op Krossblog...



met dank aan Berber en Monique

* of zoiets


This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes