.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 14 mei 2006

Van geluk spreken

Hoe word en blijf je gelukkig? Eigenlijk praten en schrijven we er niet eens zo veel over. Waarom eigenlijk niet? Omdat veel mensen zichzelf gelukkig genoeg vinden? Omdat het te persoonlijk is? Omdat we er toch niet veel aan kunnen doen? Of omdat we geen idee hebben hoe het moet?

De meest invloedrijke geluksfactoren lijken veiligheid, goede sociale banden en een leuke partner te zijn. En... het vermogen om op tijd tevreden te zijn. Geluksfilosofen zoals Seneca en Boeddha wisten dat al duizenden jaren terug, toch blijft het lastig.

Ons vermogen tot geluk is het mooiste kado van de evolutie. Het is de drijfveer om goed voor onszelf te zorgen, en daarmee uiteindelijk als soort te overleven. Maar het is een gift met een gebruiksaanwijzing, die ook nog eens regelmatig zoek is!


Reacties:
Van mijn vader kreeg ik het boekje "Lijdenslust" van Marcel Moring. Ik heb het nog niet gelezen maar ik ga dat snel doen, volgens mij heeft hij ook een verfrissende blik op de zin en onzin van geluk.
 
@ Esther: ik ben benieuwd!
 
hai Hidde,
Ik probeer op dit moment mijn geluksgevoel te vergroten door breed te glimlachen. Locatie: Universiteitsbibliotheek, achter een computer naast veel mede studenten. Voelt nog wat ongemakkelijk, maar dat je je geluksbeleving op zo'n simpele manier zelf in de hand kan hebben, maakt me al blij. Even wachten op meer resultaat...

groeten,
monique
 
@ Monique: ik ben erg benieuwd naar de bevindingen van je onderzoek! Ik hoop dat het werkt!
 
tsja, ik zat toch met een wat beknepen glimlachje, want wilde ondertussen hard door blijven typen en lezen. Het resultaat was dan ook wat matig (ben wel gelukkig hoor, maar de geluksbeleveing nam niet enorm toe). Ik ben dus maar gegaan voor de scriptie-flow.
 
@ Anonymus/Monique: dat is nog veel beter - als het lukt
 
Ik ben zeker weten gelukkig!! :-)

Verder zal 'gelukkig zijn' voor veel mensen verschillende betekenissen hebben, en de één wordt van iets heel anders gelukkig dan de ander... ;-)
 
@ Manon: gelukkig! Ik denk zelfs dat gelukkig zijn iets is waar verschillende mensen verschillende aanleg voor hebben. Wat dan wel weer een beetje oneerlijk is...
 
Misschien wel... als je wel eens om je heen kijkt...sommige mensen schijnen echt altijd pech te hebben! hoe hard ze ook hun best doen... dat is inderdaad wel sneu!
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes