.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 14 maart 2010

Raakt Hyves zijn vrienden kwijt?

Beatrix hekelde in haar kersttoespraak online sociale netwerken. Het 8 uur journaal gaf als voorbeelden Facebook en LinkedIn - niet Hyves. Opvallend!

gedecimeerd
Ergens vorig jaar is Hyves zijn plek in de schijnwerpers kwijtgeraakt. Ik sta versteld hoe snel de ommezwaai is gegaan in mijn omgeving. Uitnodigingen, felicitaties, liefdesperikelen: op Facebook moet je zijn. Een vriend die een Hyvescommunity van bijna 10.000 leden beheert, zegt dat de activiteit daar is ingestort - ten gunste van Facebook.

een soort ether
Is Facebook nou echt beter? Hyves wint als het om personaliseren gaat, of foto's en filmpjes delen. Het meest markante voordeel van Facebook is dat je daar je vrienden uit het buitenland kunt vinden. Misschien is dat genoeg! Van Blackberry tot straattaal, er is een soort ether die trendsettende jongeren van land tot land verbindt. En zij katalyseren iedereen om hen heen. De Tipping Point in actie.

SBS-publiek
Op een borrel spak ik onlangs een paar Hyves-medewerksters*. En ja hoor, beiden op het punt ontslag te nemen: 'Hyves is nu voor SBS6-kijkers'. Overigens goed voor meer dan 5 miljard pageviews per maand. Raimond Spanjar is zijn glamour kwijt in hip Nederland, maar vindt voorlopig nog troost in een mooie advertentieomzet. Hoe lang nog durf ik niet te raden. Is het tij te keren? Of valt het allemaal wel mee?

* zij gaven overigens aan er met veel plezier gewerkt te hebben

Labels:


Reacties:
Interessante analyse. Aan de ene kant denk ik dat je gelijk hebt dat het zijn glans kwijt raakt, doordat het hippe publiek als zijnde aanjager van populariteit nieuwe plekken zoekt. Aan de andere kant denk ik dat Hyves nog wel even zal profiteren van de groeiende aanwas van SBS6-kijkers (en sinds kort ook RTL-nieuwskijkers). En dat is niet erg, noch jammer. Het betekent hooguit een andere benadering van de gebruikers. Uiteindelijk zullen deze nieuwe sociale media ook wel weer convergeren en evolueren tot iets wat alleen de creatievelingen durven te voorspellen. Laten we daar niet teveel in het openbaar in gaan zitten roeren. Voor je het weet is er weer een patent gedeponeerd. ;-)
 
Dat is overigens niet de reden van het vertrek van betreffende Hyves-medewerkers he... ;-)
 
Wat ik mij afvraag is: wat vind je zelf? Zwaai je mee om naar Facebook of blijf je stug doorkrabbelen ;)
 
Tja, ik zit op allebei niet... heel fijn! :-)
 
@ Milan: haha, nou als je goeie ideeen hebt, zou ik ze uitvoeren. ik merk dat ze altijd op meerdere plaatsen tegelijk ontstaan!

@ N.: neejoh, die medewerkers hebben zelf nieuwe avonturen gekozen, weet ik uit betrouwbare bron. Maar geen goed teken dat Hyves ze niet vast kon houden...

@ Marie-Paule: ik zou t liever bij Hyves houden, maar nog even en dat heeft geen zin meer :-/

@ Evelien: zelfs niet StudieVZ?? Dan zal ik je telefoonnummer maar goed bewaren!
 
Facebook it is! en precies om de reden die jij noemt; mijn vrienden uit amsterdam spreek ik wel in café Lowietje, maar door facebook kan ik mij samen met ex-collega's uit Brazilië en Nieuw Zeeland verbazen over de uitlatingen die sommige Amerikaanse generaals doen over ons voormalige werkterrein...:) Da's ook fijn aan Facebook - dat er veel gelinkt wordt naar (relevante, bizarre, grappige) nieuwsberichten. weet niet of dat op hyves ook kan, maar ik zie het daar iig nooit (of ligt dat aan mijn SBS-vrienden daar?:)

Liefs Marina
 
@Hidde: Nope. En al helemaal niet op StudieVZ! (Brrr. Alleen LinkedIn... dat dan weer wel.) Scheelt bakken met tijd. Bovendien: Vrienden weten mij wel op andere manieren te vinden. ;-)
 
@ Marina, Facebook is gemáákt voor jou! Heb je nog Libische vrienden gemaakt? Die wie-zegt/doet-wat service was idd lange tijd een pluspunt voor FB, maar is met 'Buzz'en een nieuwe homepage kundig gekopieerd door Hyves. En wanneer zie ik je in Lowietje?

@ Evelien: da's waar bleek ook weer op jullie bruiloft. Maar wel ook naar NL blijven komen he!
 
Misschien ligt het aan mij, maar ik raak op facebook de weg steeds weer kwijt. Helemaal sinds de nieuwe lay-out. Wel jammer, want facebook is inderdaad vooral leuk om contact te houden met vrienden van buiten Nederland...
 
@ Elske: sommige dingen vind ik ook minder goed terug te vinden op FB, misschien gaat dat over als je t een paar keer per dag gebruikt?
 
@Hidde: Ja, er staat weer een bezoekje aan Utrecht op de agenda... misschien moet ik er beter een week van maken zodat ik alle mensen in Utrecht ook even bij langs kan ;-)
 
Ik ben gemaakt voor facebook, geloof ik :). Alleen hapert het systeem de laatste tijd regelmatig; volgens mij kan hun infrastructuur de weelde van hun gegroeide populariteit nog niet helemaal aan.
 
@ Evelien: minstens!

@ Nynke... en Facebook voor jou. Ik merket dat haperen ook in Zoo World, de dierentuin van Facebook, maar het ligt dus aan FB zelf. Tja die zullen inmiddels wel een serverpark ter grootte van Apeldoorn nodig hebben!
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes