.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 27 april 2008

Het mysterie van de Blauwe Maandag

droomsel
Gisteren zag ik het toneelstuk 'Blauwe maan'. Een leuk stuk over drie sympathieke dromers die naar de maan willen. In het stuk valt het begrip '13e maan'. Ik leek me een droomsel van de auteur. Maar een jonge vrouw voor ons keek me fel aan en zei: 'hij bestaat echt, dat is de Blauwe Maandag!' Zij bleek Marjolijn van Heemstra, de schrijfster van het verhaal.

onverwacht
Een 'blauwe maandag', ik heb altijd gedacht dat het de eerste dag van de week was. Een maandag dus, maar dan eh, blauw. Een dag waarop iets is gebeurt wat niemand echt gepland had. Ofzo.

Shakespeare
Maar nee! Zoals je misschien weet, zitten er ruim vier weken tussen elke volle maan. Kalendermaanden duren echter een dag langer: alleen zó telt een (zonne)kalenderjaar van 365 dagen netjes 12 maanden. Eens in de paar jaar komt het daardoor zo uit dat het 13 x volle maan is in een jaar, en dus 2x volle maan in één maand. Dat heet een 'blauwe maan(dag)'! Waarom blauw? Het schijnt dat 'blauwe maan' in Shakespeare's tijd zoiets betekende als 'sneeuw in de zomer'. De oorspronkelijke berekening van blauwe maandagen is eigenlijk nog anders, maar dat moet je zelf maar lezen.

uitbarsting
Is de blauwe maan ook echt blauw? Soms! Als er een grote vulkaanuitbarsting is geweest lijkt de maan blauw, door vulkanisch spul in de atmosfeer. En in liedjes natuurlijk.

meer lezen:
*
Skyandtelescope.com
*
De Stentor
* TheaterCentraal.nl

Labels: ,


Reacties:
hihi, maar in ons taalgebruik komt 'blauwe maandag' natuurlijk wel voor in de betekenis van ergens alleen maar een keertje geweest zijn dan wel ergens zeer korte tijd gewerkt hebben. En dat kan wederom verband hebben met de kleur blauw voor 'veel zuipen, dronken zijn, brak voelen' (zoals deze in het Duits nog veel voorkomt), waardoor je daar natuurlijk weer heel snel weg was! ;)
 
@ Evelien: idd die betekenis kende ik, maar ik dacht dus dat het een weekdag was! In het Engels betekend blauw naar het schijnt vroeger ook: absurd, buitenissig.
 
off topic: gaat mijn voorspelling van een Obama/Edwards ticket uitkomen?
Edwards steunt Obama! http://www.msnbc.msn.com/id/24628804/
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes