.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 21 februari 2010

Kampioen der Kleurlozen

Ik heb iets geleerd van de val van het kabinet. Namelijk dit: het is prima als je nergens voor staat, zolang je niet doet alsof het wel zo is. Vergelijk Bos en Balkenende....

teleurstellen
Bos, volkomen in de hoek getreiterd door Verhagen, moest nu voor de eerste en laatste keer in zijn politieke loopbaan voet bij stuk houden. Nu, na drie jaar de ene gifbeker na de andere te hebben gedronken, gaat hij met een gedecimeerde partij voor jaren de oppositie in. Of terug naar Shell. Zeggen ergens voor te staan en dan keer op keer teleurstellen: niet de tactiek van winnaars.

nobody
Dan Balkenende. Indertijd als nobody omhooggevallen in een CDA in crisis. Kort daarna post-Fortuyn door kiezers, radeloos op zoek naar zekerheid op het schild gehesen. Mabel, Hirsi Ali, het euroreferendum, de verkoop van ABN-AMRO, Irak: de lijst echecs onder zijn 'regie' is eindeloos. Wist je dat onder Balkenende I vrijwel alle milieuwetgeving is gesloopt? Nu bouwen Denen en Duitsers de windmolens voor de nazaten van Leeghwater.

gekmakende middelmatigheid
Het punt is: dat maakt niet uit. Balkenende is succesvol omdát hij de kampioen is van de kleurlozen. Hij heeft nooit gepretendeerd ergens voor te staan. Of is je ook maar één concreet beleidspunt bijgebleven? Het enige waar hij voor staat is dat hem nooit iets kwalijk kan worden genomen. Zijn gekmakende middelmatigheid is een feest der herkenning voor zóvelen, dat hij nu een verbijsterende 5e termijn tegemoet gaat.

Want dat is mijn gok voor het komende kabinet: CDA, VVD en PVV, desnoods aangevuld met TON of SGP-zetels. Tja: 'The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.' (Winston Churchill)

Reacties:
Maar Hidde, zijn door Balkenende dan niet de normenenwaarden verbeterd? :)
 
Wil je echt huilen/lachen moet je de uitzending van Buitenhof met JPB eens beluisteren (podcast of video).

Plaats vervangende schaamte. Die gast is de realiteit zo kwijt.
 
Wat een armoede!
 
@ Letty: Miljaar, die was ik ff vergeten! En natuurlijk de VOC-mentaliteit...toch?
 
@ Edzo: heb ik toevallig gezien! Ik vind het zo bijzonder dat hij 'het graag willen' als kwalificatie ziet. Ik bedoel, nu wil ik ook wel eens! Wat vond je van het moment dat de inteviewster hintte dat hij dat internationale vooral belangrijk vond voor zijn eigen kick? JP was even helemaal uit balans: bingo!

@ Mark: ben jij het meneer de Bruin? Leuk dat je meeleest: jouw online drive is ieg geen armoe!
 
@hidde: Polak was op ten duur ook gewoon klaar met hem. Je hoorde haar gewoon getergd zijn. Hardste moesten we in casa BlackBones lachen toen JPB in buitenhof ging uitleggen wie Obama was. te raar die gast.
 
De 1500 meter was zaterdagnacht in elk geval een stuk spannender... en die van zondagnacht trouwens ook. Deze val zat er natuurlijk al lang aan te komen.

Zou er weer een verkorte Balkenende komen...? Las overigens dat sinds WOII slechts zes (!!!) kabinetten de vier jaar hebben volgemaakt... Kunnen we niet gewoon beter elke drie jaar gaan stemmen?
 
@ Edzo: serieus? Dan ga ik het hele interview nog ff kijken...

@Elske: dat wist ik niet! idd wel weinig. maar een kortere officiële cyclus betekent misschien nóg meer korte termijnpolitiek, en steeds al snel weer verkiezingscircus ipv regeren...
 
@Elske maar vooral Hidde: hier kun je een overzicht zien: http://www.nrcnext.nl/blog/2010/02/22/bij-de-koningin/
Verder, qua ambities, politiek en gestuntel, ik weet het ook allemaal niet meer. Maar ik had iig op geen van de coalitiepartijen gestemd.
 
ik vind dat Bos niet zoveel kritiek heeft verdiend... de beste man doet ook maar zijn best (wist je trouwens dat het hele draaikont-verhaal door het CDA is geïnitieerd?)
Verder enorm genoten van het debat na de gemeenteraadsverkiezingen... een sullige Balkenende, wiens foefjes elke keer genadeloos werden afgestraft, een kneuzige Rutte en een op drift rakende (Kant noch wal rakende) Agnes.... heerlijk! Dit zijn dus onze volksvertegenwoordigers.. mhoehahahaha. (ben blij dat ik geëmigreerd ben)
 
@ Evelien: lief dat je het voor Wouter opneemt. En idd CDA kan venijnig spinnen. Maar het is wel echt waar dat hij op grote principele issues (Balkenende als MP, Iraq, hypotheekrente) stevige u-turns heeft gemaakt...

In Duitsland dus alles pluis onder Angela?
 
@hidde: tja, hier maken de coalitiepartijen elkaar aan de lopende band af (Westerwelle lijkt er nog niet aan gewend dat hij niet langer in de oppositie zit), maar ze blijven wel bij elkaar. Verder kijkt iedereen naar het wel en wee van de komende verkiezingen in Nordrhein-Westfalen, inclusief heerlijke politieke uitglijders en schandalen over corrupte campagnetechnieken. ;-)
 
@ Evelien, ooo, dat klinkt toch aardig vertrouwd... Valt er voor jou wat te kiezen?
 
@Hidde: nee, daar moet ik nog 2,5 jaar voor wachten (pas na 3 jaar huwelijk of 5 jaar in DL mag ik de Duitse nationaliteit aanvragen... wat beide ongeveer op 2,5 jaar neerkomt ;-) )
Gelukkig mag ik nog in juni in NL stemmen...
 
@ Evelien, en dat moet je zeker doen, we hebben hier elke nadenkende ziel nodig! En later mag je natuurlijk ook voor het Europaparlament :-)
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes