.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zaterdag 23 januari 2010

Hidde's eco top-tien

achteloze verspilling
Deze week viel hij in de bus... de Gouden Gids/Telefoongids. Hij gaat samen met zijn ongebruikte voorganger direct naar het oud papier. Er worden jaarlijks meer dan 9 miljoen van deze relicten verspreid: hoeveel zouden het er nog zijn als je de gids actief moest aanvragen?

Verspilling aanpakken hoeft geen vrije val van onze levensstandaard te betekenen. Tijd voor een zetje in de goeie richting. Tijd voor Hidde's eco top-tien:

1-5 (nauwelijks effect op koopkracht/levensstijl):

1. Alleen als je een JA/JA sticker aanvraagt krijg je nog reclamefolders e.d.
2. Geldt óók voor 'geadresseerd' reclamedrukwerk (veel succes, Postcodeloterij...) en voor de Gouden Telefoongids
3. Plastic tasjes in de winkel kosten een euro
4. Totaalverbod op verkoop en consumptie van uitstervende vissoorten zoals de paling
5. Verbod op auto's boven de 1100 kilo

6-10 (bijdraaien of dokken-maatregelen):

6. BTW op vliegtickets invoeren en accijns heffen op kerosine (vliegen is nu vrijwel onbelast!)
7. Geen hypotheekaftrek of huursubsidie meer op ongeïsoleerde huizen
8. Tweede auto in een huishouden wordt dubbel belast, derde driedubbel etc. en afschaffen van auto-ontwikkelingshulp (ik bedoel leaseregelingen)
9. Gratis openbaar vervoer ter compensatie van nummer 6 (kost maar paar miljard per jaar)
10. 40% van het geproduceerde voedsel wordt weggegooid. Ergo: er kan gerust 30% BTW op voedsel worden geheven. Kijken wat er gebeurt.

Natuurlijk heeft elk plan ook nadelen. En er liggen grotere uitdagingen op het gebied van schone energie, bevolkingsgroei, duurzame landbouw en ontbossing. Maar bovenstaand lijstje zet ons allemaal ook alvast een beetje aan het werk. En dat is de hoogste tijd.

Reacties:
Goede punten, maar 10 lijkt me lastig voor lage inkomens (eerste levensbehoefte!) en die van de huursubsidie: dwing dan huisbazen alles te isoleren, want waar moet ik anders wonen? :)
 
@ Letty: ik vind het ook een puzzel, voeldselprijzen. Zoals het nu is, zorgt de landbouw voor heel veel mileuschade. Hmmm. Huursubsidie: misschien kan daar een hoger onroerend zaak belasting uitkomst bieden. maar regelgeving wordt al snel een woud - waren wetten maar bomen!
 
Ik ben het met de meeste punten (vooral gratis OV) eens, behalve de laatste. Wat trouwens ook leuk (en goed!) te doen is je persoonlijke CO2-balast eens te berekenen:
http://www.co2-rechner.wwf.de/wwf/

(weet je hoeveel wij onder het gemiddelde zitten omdat we geen auto meer hebben? Dat scheelt echt veel!)
 
brr spamm bots.
back to the story:

Zelfs deze enorme co2 generator is het met de meeste wel eens. Ik blijf een zwerver en traffeler, ongeacht hoeveel het kost :)

Ik ben het alleen fundamenteel met dit lijstje oneens.

Het zijn allemaal lasten verzwaringen, ik denk dat je daarnaast of in plaats hiervan mensen moet belonen voor hun goede gedrag. Netto gezien maakt het niet zo veel uit, maar mensen gaan toch meer voor de korting. en passen daarvoor hun gedrag wel aan. en dat levert wel een netto resultaat op.

Gratis OV is een super idee.. maarja. iets met mark werking en andere lastige dingen.

Daarnaast zou ik ook keiharde eisen voor de emissie van fabrieken doorvoeren. Daardoor worden onze machines veel efficiënter en dat is later beter voor de concurrentie positie, als energie echt onbetaalbaar wordt.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes