.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 17 januari 2010

Avatar - glimp van een nieuwe 3D-wereld

moeite waard
Afgelopen week heb ik eindelijk Avatar 3D gezien. Het was erg de moeite waard! Voor wie 'm niet kent: We zijn in de toekomst, op de met weelderig woud bedekte maan Pandora. Marinier Jake Sully heeft een dwarslaesie en hoopt met een gevaarlijke missie een behandeling te kunnen betalen. Hij moet helpen een populatie natives, de Na'vi te verplaatsen met het oog op lucratieve mijnbouw. Hiertoe infiltreert hij via een op afstand bestuurd Na'vi-lichaam (een 'avatar') in de gemeenschap. Zijn inburgering gaat zo goed dat hij in een loyaliteitsconflict belandt. En kiezen moet hij, want de vernietiging van het ongerepte biotoop is nabij.

landverrader
Inderdaad is het een weinig verrassende Dances with wolves-verhaallijn. Maar, zoals Bas Heijne opmerkte, één president geleden zou regisseur Cameron met dit plot als landverrader zijn gebrandmerkt. Een voor Hollywood verfrissende kijk op good guys en bad guys dus (met de kennis van nu). Als bioloog werd ik absoluut betoverd door de levensechte soorten-explosie die hier uit de computer is getoverd. Het is nauwelijks te geloven dat praktisch alles is getekend in deze film. Natuurlijk zitten er een hoop gaten in de science. Maar als je alles sluitend wilt maken, houd je geen fiction meer over...

uit balans
3D is dé trend in de filmwereld, en deze film wordt gezien als een mijlpaal. Inderdaad, vergeleken na Final Fantasy (niet 3D, maar wel met artificial humans) en Beowulf (3D met polaroid-brillen, maar niet levensecht) is het realisme flink verbeterd. De komende tijd zal de filmwereld ontdekken hoe oude conventies in vertonen en cameragebruik veranderen in dit nieuwe medium. Ik merkte dat je heel soms even uit balans raakte, of het gevoel had door een raam te kijken, maar meestal niet. Hoe kun je deze illusie de hele film vasthouden?
Als je van visueel spektakel houdt, en bijvoorbeel Lord of the Rings mooi vond, kan ik je de film aanbevelen. Geen liefhebber van science fiction? Ik ben benieuwd wanneer de eerste 3D arthouse, drama, natuurfilms en -waarom ook niet- porno zijn intrede doet.

lees meer over 3D cinema

Reacties:
Nee maar, krossblog terug - dat we dit nog mogen meemaken! ;) En dat terwijl ik je blog een week geleden ofzo voor het eerst sinds maanden nog eens bekeek en dacht: waarom doe ik dit eigenlijk nog?

En nu eens lezen wat je geschreven hebt...
 
Ik vond Avatar ook erg leuk! 3D is nog leuker met veel mooi groen, lichtgevende natuur, vliegende kwalletjes, vliegende mensen en grote explosies. :)

Wat betreft de 3D: ik kan me nu al nauwelijks meer herinneren hoe die brilletjes bij Beowulf eruit zagen, maar afgezien van wat onprettige druk op mijn neus werkte het hier prima. De ondertitels stoorden mij niet echt, en onscherpe voorwerpen op de voorgrond ook niet, toen ik er eenmaal aan gewend was - maar het viel inderdaad wel op dat het 3D-gevoel snel weg is bij grote panorama's. Jammer, want die waren juist vaak zo mooi!

Meer beelden vanuit het perspectief van een hoofdpersoon zou ik ook wel zien zitten. Benieuwd hoe lang we daar nog op moeten wachten...
 
@ Nynke: jeej thnx dat je er weer bent. Ik ga nu 1 x per week schrijven, dat moet lukken. Ik vond de vliegende kwalletjes ook erg mooi trouwens...
 
en je hebt ook al een spambot. wat gezellig!
 
@ Nynke, hij is nu weer weg, maar opmerkelijk hoe die ineens bovenop je springen als je weer publiceert!
 
Jee! Krossblog is terug!

Voor het 3D-aspect zou ik de film ook wel graag willen zien, maar het verhaal lokt me niet heel erg (en de optie, de film in het Duits te horen al helemaal niet... brrr)

Manlief is vorige week geweest en vond het helemaal geweldig, maar ja, die kan ook beter tegen dat Duitse gedoe ;-)
 
@ Eveline: Ich verstehe... Alice in Wonderland in het voorjaar misschien meer jou ding :)
 
Hej Hidde, goed te zijn dat Krossblog weer tot leven is gewekt!
Probeer www.mattoquai.nl ook weer wat vaker te updaten tegenwoordig maar blijft lastig tijd te vinden he :)
 
@ mattoquai. Krossblog blijft ook trouw naar je verwijzen. Volgen via Twitter is een uitkomst!
Ik miste het bloggen best wel. Bij zoveel dingen dacht ik, dit móet eigenlijk op Krossblog. Eens kijken of 1x per week een goed te doen is...
 
krossblog terug en niemand die even een gil geeft :)

woei..

moet avatar ook nog steeds zien, maar niet zo'n behoefte aan pocahontas gebeuren.
Maarja. aan de andere kant. "eye candy!"

WB Kross.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes