.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

dinsdag 4 oktober 2005

van koele honden en zombiesoldaten

"Amerikaanse leger werkt aan Zombie Soldaten". Een pakkende kop uit de afgelopen Mail on Sunday. Dat ga je toch even lezen, zo in de trein. Wat blijkt: het gaat écht ergens over. Deze zomer zijn wetenschappers erin geslaagd om honden klinisch te laten sterven, en daarna weer tot leven te wekken. Het Amerikaanse leger heeft belangstelling voor deze techniek en zou werken aan een toepassing op mensen.

klinisch dood
Hoe werkt dit? Het is al langer bekend dat mensen, als ze tot een paar graden boven nul worden afgekoeld soms weer tot leven kunnen worden gewekt. Bijvoorbeeld kinderen die in een wak zijn gekukeld. Het luistert erg nauw, anders ontstaat er toch dodelijke zuurstofgebrek of andere complicaties. De honden in kwestie kregen een infuus van ijskoude zoutoplossing. Na enige tijd hadden ze geen hartslag meer en geen hersenactiviteit: klinisch dood. Na een paar uur werden ze, schijnbaar zonder al te veel schade weer tot leven gewekt met een omgekeerd procede. Er zijn al meerdere jaren gevallen bekend van grensverleggende operaties op mensen die ongeveer zo zijn uitgevoerd.

koelbox
De amerikaanse strijdkrachten lijkt het wel wat om een dodelijk verwonde soldaat in een koelbox te stoppen, en naar een hospitaal te vliegen. Daar kunnen chirurgen op hun gemakkie de wonden dichtnaaien, en de patient weer langzaam bijbrengen. Het is nog niet zover, maar er wordt dus aan gewerkt. Natuurlijk is er al felle discussie over hoe het intussen moet met de onsterfelijke ziel van de GI's. Dat wordt nog het lastigst voor de onderzoekers, om die in de koelbox te houden...

Reacties: Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes