.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 19 maart 2007

Volk van de Week: de pygmeeën van Azië

de pygmeeën van Azië
In de uithoeken van de Filipijnse archipel, op de geheimzinnige Andaman eilanden, en nog enkele plaatsen in Zuid-Oost Azië wonen de laatste 'Negrito's' (ook wel Agti, Aeta of Semang). Donker, met kroeshaar klein van stuk lijken ze helemaal niet op de andere volkeren van de regio, maar meer op pygmeeën uit Afrika.


oeroud
Ze vertegenwoordigen een oeroude bevolkingsgroep die zeker 30.000 jaar geleden heel zuidelijk Azië bevolkten, maar later onder de voet zijn gelopen. In het Maleis worden ze Orang Asli genoemd 'de oorspronkelijke mensen'. Ook in Taiwan, Japan en het China hebben ze gewoond. Hun DNA laat een ongekend isolement van andere etnische groepen zien, en op de taalgroep wordt nog flink gepuzzeld door linguïsten.

catastrofe
Leven van wat het regenwoud te bieden heeft - zoals veel Filipijnse Agti deden- is door ontbossing bijna onmogelijk gemaakt. De uitbarsting van de Pinatubo was een catastrofe voor landbouwende Negrito's. Taal en gebruiken zijn door dit alles erg bedreigd. Op één van de Andaman eilanden leven echter tot de dag van vandaag een paar honderd Senteneli, die geen enkel contact met de buitenwereld hebben. Naar verluidt maakten zij tot 100 jaar geleden nog vuur door te wachten tot ergens de bliksem insloeg!

Labels: ,


Reacties:
Cool! Ik wist niet dat ze bestonden. Ik benw el benieuwd of ze ook familie zijn van Papoea's en aboriginals enzo...
 
@ Nynke: het enige wat ik zo snel kon vinden was een artikel over gebitsovereenkomsten, en aanwijzingen dat er ook negrito's in de regenwouden van Noord Australië hebben gewoond.

Dit artikel gaat daarover, en geeft aan dat er weinig verwantschap zou zijn: http://www.sydneyline.com/Pygmies%20Extinction.htm
 
Dit zijn toch die lui uit dat spelprogramma?
 
@ Rutger: jemoet me bijpraten, ik kijk immers geen TV meer...
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes