.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 28 januari 2007

Volk van de Week: de Sea Gypsies

wonderlijk
Toen de tsunami honderduizenden slachtoffers maakte in Zuidoost-Azië, bleef één klein volk van kustbewoners midden in het rampgebied wonderlijk gespaard: de Moken. Zij wonen op de Andaman Zee voor de kust van Myanmar en Thailand. Het zijn de zigeuners van de zee.

onderwaterjagers

Hun oorsprong ligt in de mist van de geschiedenis, hun taal lijkt op geen andere. In kleine vloten leven ze in gezinsverband op houten boten. De kinderen leren eerder zwemmen dan lopen. De Moken zijn dan ook waanzinnige onderwaterjagers. Ze kunnen 6 tot 7 minuten onder water blijven om vissen, zeekomkommers en schaaldieren te vangen. Ze kunnen scherp zien onder water door een grote controle over hun oogbol of -lens.

Grote Golf
Soms strijken de Moken neer op eilandjes voor de kust. Toen het water zich ineens terugtrok op 2e kerstdag 2004, joegen de oudere Moken iedereen naar hoger gelegen plekken. 'Zover als het water wijkt, zo ver rijkt reikt de Grote Golf die erna komt het land in', wisten ze van oeroude kampvuurverhalen. En: 'de Grote Golf had al lang niet gegeten - hij had honger...'

met dank aan Nynke

Labels: ,


Reacties:
"rijkt" ?
 
@ Rutger: het is natuurlijk wel vrij vertaald uit het Mokens he...
 
een spannend verhaal... ;)
 
wat cool! Dit verhaal roept bij mij trouwens alleen maar meer vragen op: Hoe doen ze dat, 6 minuten onder water blijven? Zijn ze beter op water aangepast en kan de mens zich zo snel aanpassen? En leven ze alleen van wat de zee/oceaan hen biedt of hebben ze ook wel graag iets wat alleen op land groeit? En worden ze op hun leuke kano's niet hartstikke gestoord van die dikke zeeschepen?
greetz, evelien
 
Evelien: volgens dit artikel hebben ze beleerd de spieren rond/in hun ogen bewust te gebruiken zodat ze onder water een iets betere vorm krijgen:
http://news.nationalgeographic.com/news/2004/05/0514_040514_seagypsies.html

Geen aangepaste ogen dus, maar training! Op het land zien ze net zo veel als een ander.
 
@ Evelien: de belangrijkste truuk is dat ze hun hartslag kunnen verlagen, zodat ze minder zuurstof verbruiken. Een truukje dat je zelf kunt leren is hyperventileren: dat is drie of vier keer kort achter elkaar diep inademen. Ik denk dat de aanpassingen aangeleerd zijn, maar een beetje natuurlijke selectie kan al plaatsvinden in duizend jaar. van oudsher eten ze bamboescheueten en knollen als stapelvoedsel, maar nu ruilen ze ook vis tegen rijst.

@ letty: thnx voor deze aanvulling. Ik ga dit trouwens binnenkort zelf maar eens proberen, kijken of het te leren is!
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes