.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 11 maart 2007

Een middagje dodenrijk

freakshow?
Ik ben dit weekend onverwacht nog naar 'Bodies The Exhibition'* geweest. Dat is een anatomische tentoonstelling van met kunststof gebalsemde lijken. Ik verwachtte eigenlijk een freakshow van 5 bevroren nachtmerries in een hal. Dat viel mee. Er werd braaf en geduldig stilgestaan bij het heiligbeen, het middenoor, de nieren. Binnen deze context vielen de star exhibits wel op hun plek. Dat zijn een stuk of 10 volledige lichamen die de spieren en de diverse orgaanstelsels illustreren. Ze zijn kunstig opengewerkt en in sportieve poses geplaatst.

verdringen
Het is vreemd dat ze door hun levendige uitdrukking heel menselijk worden, en niet gruwelijk. Nou ja, je kunt het in elk geval makkelijk verdringen. Zoals je er ook maar overheen stapt dat het deels om geëxecuteerde Chinezen zou gaan. Waarmee de schepper, de anatoom Roy Glover zich naadloos plaatst in de traditie van een Leonardo da Vinci. Zullen we maar zeggen. Wij hoopten wel dat de famillie van de hoofdpersonen de tentoonstelling even zou overslaan.

magisch
De kleinste en onoogelijkste specimens waren trouwens minstens zo intrigerend: de kleine embryootjes op sterk water. Hoe vaak zie je die wurmpjes nou in het echt? Een rare gewaarwording is dat je 't na een bepaalde magische week ineens zielig gaat vinden. Ik moest trouwens ineens denken aan een andere science-show: In the womb: Animals. Dat zijn echt beelden die niet snel van je netvlies afgaan, zo'n olifantje of dolfijn in de baarmoeder. Op Nationalgeographic.com kun je previews zien van deze film.

*De tentoonstelling is nog tot 14 april te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam

Labels:


Reacties:
Zelf heb ik het niet zo op de anatomie en opengesneden mensen... maar die docu van National Geographic ziet er veelbelovend uit! Vooral dat olifantje ziet er wel heel cute uit!
 
@ Evelien: ik begrijp dat jij als historicus wat meer afstand tot de doden wil bewaren ;-)

Wie ook cute is, is de babydolfijn!
 
Grappig inderdaad, ik vind namelijk skeletten enzo wel uitermate interessant! Kun je ook zoveel leuke dingen aan zien (groeiachterstand, botbreuken, geslacht, enzovoort)
 
@ Evelien
Ik las zaterag een boeiend stuk over de Ishango bones: botten uit centraal afrika van 8000 tot zelfs misschien 20.000 jaar oud met priemgetallen!
http://www.simonsingh.com/The_Ishango_Bone.html
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes