.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 28 augustus 2006

Hidde draaft door (misschien zelfs naakt!)

de kracht van de Postbank
Ik kreeg vorige week een brief van de Postbank. Of ik mij met legitimatie wilde melden bij het postkantoor. Anders raak ik mijn bankrekening kwijt, die ik er nu zo'n 15 jaar heb lopen. En ik ben niet de enige. Dit geldt namelijk voor jullie allemaal. Ik hoor er alleen nog niemand over en dat snap ik niet.

gesloopt
Ik wil deze flauwekul niet. Ik heb twee banen en daar is het niet rustig. Op donderdag wil ik uit en niet naar de bank. Mijn hele vloer is er net uitgesloopt wegens padde(n)stoelen. En het regent bovendien. Ik wil geen tijd vrijmaken om Big Brother een handje te helpen. Ik heet niet Osama Bin Laden en ik ben ook niet schuldig tot het tegendeel bewezen is.

blote kont
Draaf ik een beetje door? Ik ben bang van wel. Ik ben vast de enige die er een vies gevoel van krijgt dat ambtenaren mijn sms-jes en mailtjes mogen lezen, al mijn uitgaven mogen volgen, en al mijn vervoersbewegingen. Dat mijn privacy in de snoeppot van de geheime diensten wordt gegooid. Maar wie bepaalt er overmorgen wat niet mag? Sigaretten kopen, homo zijn, of tegen het broeikasteffect? Ik krijg zin om ondanks het herfstweer in mijn blote kont naar het strand te gaan, overduidelijk zonder identificatiebewijs. Om terug te keren met één bon voor en één achter. Of me gillend als een speenvarken van achter mijn bureau te laten wegslepen door de Arbeidsinspectie, omdat het kopie van m'n paspoort ontbreekt bij personeelszaken.

Maar dat doe ik dus niet. Want daar heb ik het al helemáál te druk voor...

Reacties:
Hee! Ik heb het ook! Maar dan van een andere bank. En jouw bank zegt tenminste nog tegen je:

Daha ayrinth bilgi mi istiyorsunuz?

Dat kon er bij mij niet eens meer vanaf.
 
@ Rutger: Ja, en ze hebben ook verruimde openinsgtijden. Ik vind het al bijna niet erg meer.
 
Arme ziel !! Paddestoelen in je mooie tropische hardhouten vloer ...

En ja, ik snap je wel met al dat gecontroleer, ik heb uit principe mijn paspoort nooit bij me want al dat gedoe met je-kunnen-legitimeren-bij-een-calamiteit is alleen maar overdreven overheidsgedoe (idd Big Brother). Maar het is wel fijn dat ze proberen gesjoemel met je bankrekening tegen te gaan ..
Verder vrees ik dat ik gewoon teveel ben afgestompt om me er nog echt druk over te maken .. ergens vind ik het wel belangrijk om er over na te denken en af en toe wat te roepen, maar de argumenten blijven een beetje steken in vage plekken in mijn hoofd .. Misschien moet jij me wat vaker wakkerschudden :-)
 
@ Femke: ja he! Nu wordt het keihard beton - met daarop tropisch hardhout laminaat uiteraard. En verder, deze kwestie is natuurlijk ook vaag. El stapje is maar klein, en je hebt toch niets te vrezen als je niet sfout doet. Maar de overheid is sterk t.o.v de burger. Een rechtsstaat probeert deze verhouding zo eerlijk mogelijk te maken. Zo kunnen machtsmisbruik én fouten worden voorkomen. Als de staat alles van je weten kan, verschuift dit evenwicht, en niet zo'n beetje ook. Maar dat schudden gaat wel lukken zaterdag! Ben je op tijd weer beter?
 
*kuch* za. pudingfrabriek .. *kuch*

maar. het probleem is ook een beetje dat instanties/overheid al zo ongelovelijk veel van je weten en digitaal van je controleren dat het erg moeilijk is om ergens een grens te stellen.

Zelfs rechters zien door de bomen het bos niet meer en geven een particuliere stichting als brein het recht om privacy gevoelige gegevens op te vragen als zij jou daarmee kunnen opsporen. Ipv dit recht bij de juridische macht te laten liggen.

Het voordeel van een paspoort inscannen is dat de postbank hierdoor binnen kort niet alleen identifcatie aan de balie mbv een handtekening/pincode hoeft uit te voeren maar ook een pasfoto/gezicht controle kan toevoegen. en gezichts herkenning kun je ook heel mooi automatiseren (bewakingscamera als source gebruiken bv).

en dat alle nep-accounts getraceerd worden (ongeveer vergelijkbaar met het effect van de euro op zwart gulden geld).

beton is concreet. beton is droge mortel.
 
Hey Hidde,
Op zich heb je helemaal gelijk, maar aan de andere kant kun je ook proberen je er zo min mogelijk aan te ergeren:

- koop een ID-kaart (ze zijn inmiddels op bankpasformaat) en stop m in je portemonee. Als je een keertje ergens voor wordt beboet, dan wordt de boete niet nog hoger omdat je legitimatie bij je hebt.

- ik kwam laatst bij mijn postbank, werd daar meteen om legitimatie gevraagd 'vanwege wettelijke verplichting'... nou ja, ik was daar toch!
(over banken gesproken: ik en mijn vriend werden laatst haast geweigerd bij de rabobank om een rekening af te sluiten voor huishoudelijke dingen.... tssss, als ze niks aan je kunnen verdienen, willen ze je ook niet!)

- voor je vloer heb ik helaas alleen maar alternatieven die je waarschijnlijk helemaal niet wilt! veel succes ermee! Ik heb vroeger wel eens samen met mn ouders anderhalve week in de schuur moeten bivakeren, omdat onze parketvloer opnieuw gelakt moest worden...

- o, en naakt op het strand moet toch kunnen, toch? Of krijg je dan zo'n sneue ge-upgrade bos(strand)wachter achter je aan die het helaas niet tot de politieacademie heeft gered en nu vanwege zijn functie hoopt nog enige 'autoriteit' uit te oefenen (lees: boetes uitschrijven)?

greetz, evelien
 
@ Edzo: stofmaskertje hielp niet? Wat mij een praktische grens lijkt is het uitgangspunt van de Wet registratie persoonsgegevens. Namelijk dat gegevens alleen mogen worden gevraagd en gebruikt die in directe relatie met de service staat. Dit is weliswaar voor bedrijven bedoeld, maar een mooie norm.

Gezichtsherkenning, biometrie i/h algemeen zal zeker toenemen, en lijkt me makkelijk bij het zwembad enzo. Maar of dat met deze paspoortscan al gaat lukken? Bewakingscamera's met gezichtsherkenning is een logische stap, maar teglijk ook erg M'inority Report', vind je niet?
 
@ Evelien: ik heb ook wel een rijbewijs bij me maar die ID plicht is stom. Uit europees onderzoek blijkt geen enkel positief opsporingseffect. Maar een meisje van 16 dat in haar badpak naar het strand gaat zonder ID is in beginsel strafbaar: is dat wat we willen?? (De naaktloopboete zou idd meer iets voor onderweg zijn trouwens).

En de vloer: dan heb jij het veel zwaarder gehad dan wij! Want we laten aannemer Wim en zijn broer en hun hondje alles doen... Moet ze trouwens eens naar hun ID vragen. Straks blijken het Polen te zijn!
 
Hee Hidde,

ik moet ook naar het postkantoor... ook ik vind het eigenlijk niet eens zo erg, maar het is wel irritant, al die identificatieverplichtingen! En wat ik laatst bedacht: binnenkort is het 11 september al VIJF JAAR geleden! En al die terrorisme-angst is nog steeds niet weg! En op vliegvelden worden ze alleen maar steeds hysterischer! Ik had verwacht dat dat allemaal wel weer weg zou ebben, maar het wordt alleen maar steeds erger. Echt zonde van onze maatschappelijke relaxtheid...
 
Jullie krijgen het vrolijke hondje erbij! :-D

Oh, en ik moet me inmiddels ook identificeren alleen zijn de openingstijden zo weinig verruimd dat ik nog steeds niet op koopavond naar onze boekwinkel annex postkantoor kan en daar mijn dure zaterdag voor moet gebruiken.
 
@ Nynke: mee eens. Natuurlijk moeten opsporingsdiensten hun uiterste best doen aanslagen te voorkomen. Maar met maar 3 a 4 duizend dodelijke slachtoffers per jaar wereldwijd (waarvan enkele tientallen in europa) is het een microprobleem vergeleken met malaria (1 miljoen doden/jaar), verkeersveiligheid (1,5 miljoen); laat staan milieu. Aardige vergelijking in de krant vanmorgen: de kosten van 'Irak' zijn zo'n 250 miljoen dollar per dag, het budget voor het herstel van Louisiana is zo'n 150 miljoen in totaal. Prioriteiten?
 
@ Elske: ah, jullie kennen dat malle hondje natuurlijk ook! Bij ons helpt-ie graven. Maarre, kun je je ID niet bij een ander postkantoor showen? (Als het dan toch moet)
 
Ik kan vast naar een ander postkantoor. En ik vind het ook geen probleem om dat te doen, maar ik vind het een beetje jammer dat ze de doodlijn al binnen 2 weken leggen en niet gewoon netjes ons daar een paar maanden de tijd voor geven. Het is niet zo dat de wetgeving vorige week is aangepast ofzo:
"Al in september 2005 heeft het CBP de Nederlandse Vereniging van Banken verzocht helder en duidelijk te communiceren richting klanten wat de consequenties zijn van de naleving van de Wet identificatie bij dienstverlening"
Vorig jaar moest ik mij bij een andere bank identificeren, die waren dus wel (heel) ruim op tijd!
 
@ Elske: aha, nou ik ben benieuwd bij welke banken het nu speelt, en hoeveel mensen het betreft.
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes