.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 16 juli 2006

Buzzer: recensie Vroeger of Later

Opnieuw kon ik een testproduct onder de loep nemen via Buzzer: het nieuwe spel 'Vroeger of Later' van Jumbo.

de regels
Het kaartspel valt op omdat het zó simpel is en toch zo'n leuk tijdverdrijf. Het werkt als volgt: alle (twee tot acht) spelers krijgen 9 kaarten met een historische gebeurtenis. Bijvoorbeeld:
De jaartallen staan aan de andere kant en mogen niet worden bekeken. Samen gaan ze om de beurt kaarten op tafel leggen in de juiste historische volgorde. Elke speler kiest uit zijn hand een kaart en geeft die naar beste weten een plek tussen de andere kaarten. Op het moment dat iemand 't niet vertrouwt, mag hij kaarten omdraaien om de jaartallen te checken. Komt er een fout aan het licht, dan moet de vorige speler strafkaarten pakken. Zo niet, dan de onterechte klokkenluider (tip: ga in de kring dus niet naast die ene geschiedkundige zitten!).

de test
Er zijn drie pakketjes: een wat gemakkelijker set, een set recente geschiedenis en één met moeilijker vragen. Na een paar rondes wordt het steeds lastiger omdat er nog maar weinig jaren zit tussen twee gebeurteniskaarten. Ik heb het spel uitgeprobeerd met niemand minder dan... m'n moeder. Zij is uit 1933 (!) dus het was een feest der herkenning. Ze vertelde bij veel kaarten dingen uit haar eigen ervaring, allemaal verhalen die ik nog niet kende. Het spreekt voor zich dat ze heeft gewonnen.

kopen?
Het spel kost een tientje, en het lijkt me typisch iets om mee te nemen op een vakantie of weekendje. Zo heeft iedereen dezelfde voorkennis heeft en kun je het 'op' spelen totdat iedereen weet in welk jaar de Beeldenstorm was. Eeuwig zal het spel dan ook niet meegaan: het ziet er leuk en fris uit maar het is van flinterdun materiaal gemaakt. Als het een succes wordt kan Jumbo daardoor wel eindeloos goedkope uitbreidingssets uitbrengen, dé droom voor elke spellenmaker.

Op vroegeroflater.nl krijg je een eerste indruk van de vragen.

Eerder Buzzproducten op Krossblog:

Reacties:
Jup, het is een leuk spelletje! Ik speel het ook vaak! :-)
 
@ Manon: o-o je bent weer schaamteloos aan het Buzzen!
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes