.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 20 augustus 2006

Sociaal, maar niet té

Ken je de mijnkanarie? Dat waren vogeltjes die in een kooitje in mijngangen werden opgehangen. De beestjes gaan van een beetje mijngas van hun stokje. Dat goldt als waarschuwing dat er gevaar dreigde en de tunnel ontruimd moest worden. Sommige mensen hebben dat ook, dat ze als eerste iets opsnuiven.

klaar met Hyves
Een paar van mijn mijnkanaries keren nu Hyves de rug toe. Het vrienden sparen hebben ze nu wel gezien. Het wie-wat-waar invullen begint te vervelen. En is het wel zo leuk dat juist vage kennissen en vreemden van jouw sappige belevenissen en foto’s lopen mee te genieten?

ben je online?
MSN is omgedoopt tot Windows Live Messenger. Eén van de nieuwe eigenschapen is dat je zelfs met de status ‘offline weergeven’ bereikbaar bent en onder kunt chatten. Een jaartje of 2-3 terug stond bijna iedereen op ‘online’. Maar ja, je blijft aan de gang, dus steeds vaker stelde je de status in op zo terug, afwezig, of –duidelijker kan niet- bezet. Die statussen niet werken niet echt meer: men probeert ’t toch wel of je antwoordt. Nu je dus op het oog offline kunt zijn maar toch direct bereikbaar, kun je uittellen waar dat heengaat…

een stapje terug
Het openhartige karakter van Hyves en de toegankelijkheid van iedereen via msn sprak me vanaf het begin erg aan. Maar het lijkt erop dat het maximum aan de online openheid is bereikt. Hoe gaat dat verder? Als een paal boven water staat dat instant messaging een blijvende prominente plaats heeft veroverd als medium voor schriftelijke communicatie. Maar de bereikbaarheid via MSN wordt wisselvalliger, het karakter verschuift richting korte berichtjes achterlaten en ‘mag ik je even storen’. Voor Hyves en e.d voorspel ik een scherp dalende bezoekfrequentie. Zodra onderhouden van de dagelijkse dingetjes in je netwerk inzakt, heb je geen reden meer om te kijken en dus geen aanleiding om zelf wat te noteren: Hyves is erg kwetsbaar voor een vicieuze cirkel. Gelukkig zijn er ook functies als fotoalbum, verjaardagsalerts, en tijdelijke forms/groepen rond bijvoorbeeld een festival die van waarde blijven.

overal online
Een andere ontwikkeling is internet op je mobieltje. Het maakt een langzame start, maar het is over twee jaar denk ik wel echt standaard. Dan dringen social networks en instant messaging in potentie juist nog verder door in je leven. Je zou elk uur kunnen updaten waar je bent, wat je doet, en hoe je je voelt. De groene msn-poppetjes van al je contacten worden alleen grijs als ze slapen. Dat kán dus, maar dat willen mensen helemaal niet.

verschil moet er wezen
Ik denk dat de uitkomst is, dat je je network en contacten kunt gaan indelen. In het ‘echte’ leven hebben vrienden, kennissen, collega’s, familie ook verschillende levels van toegang tot je bestaan. Je partner mag je altijd bellen, die verre collega heeft alleen een zakelijk mailadres en mag blij zijn als je dezelfde dag antwoordt. Je beste vrienden laat je graag die leuke foto’s uit Kosa Meth zien, je ooms en tantes misschien niet. M.a.w. binnen je contacten ga je groepen onderscheiden die meer of minder toegang hebben tot jou leven. Van superclose tot flinke afstand. En met een schuifje bepaal je welke groepen je direct, per boodschap of helemaal niet kunnen bereiken. Dan is het ook weer goed te combineren met mobiele toepassingen zonder dat je helemaal gestoord wordt

‘Hee, ik zie dat je in de buurt bent, zullen we wat drinken?’ Ga maar vast bedenken van wie je dat wel, en van wie niet wilt horen!

Reacties:
Geen slecht plan, die indeling van contacten :-). Altijd bereikbaar zijn voor iedereen is idd sooo passé ;-)
 
"Hee, ik zie dat je in de buurt bent, zullen we wat drinken?" -- op deze toepassing zit ik dus al een paar jaar te wachten! Er is nogal wat nodig om het van de grond te trekken, dat wel. Privacy niet op de laatste plaats. Verschillende niveaus (vrienden/kennissen) en momenten (werk/vakantie) van toegang lijken de oplossing, maar het is niet gezegd dat dat voldoende gaat zijn. De schrijver van deze blog krijgt in elk geval maximaal toegang!
 
moet zeggen dat google calendar nu wel een beetje die functie begint te vervullen bij mij.

Mensen kunnen dan bij elkaar kijken waar ze wanneer zijn. En zelfs een date plannen of iemand daarvoor uitnodigen,

Erg handig, als een paar vriendjes in de randstad wonen en jij niet.
 
@ Annemieke: precies, en zeker mobiel. brr, werd laatst vrijdagochtend wakkergebeld door iemand die het over notulen wilde hebben.

@ Rutger: en het belangrijkste is dat het met hele netwerken tegelijk gaat. Weet je nog hoe saai ICQ in je eentje was? Nou tot die tijd bellen we wel ff, goed?

@ Edzo: ik hoor net van mijn collega Sipke dat hij samen met zijn vriendin Google Calendar gebruikt. Dus zelfs in 1 huis is het blijkbaar handig.
 
waar zit de +1 knop?
 
@ Daniel: die wil ik! En liken. Maar mn template is net zo oud als deze post :/
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes