.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zaterdag 5 augustus 2006

De richting van downloaden

my first Napster
Ik weet nog goed hoe blij ik 1999 was met m'n eerste via Napster gedownloade liedje. Ik hield toen al een poos op een klein notitieblok bij welke songs ik ooit nog eens bij elkaar zou willen zoeken op CD's. En ineens kon ik ze allemaal gaan verzamelen!

hoppen
Na Napster ben ik steeds op de volgende variant overgehopt, Audiogalaxy, eMule, Kazaa, en tenslotte Limewire. De motivatie: het gemak, en helemaal geen zin om een hele CD te kopen voor één liedje. Dat laatste gaat al een poosje niet meer op, sinds de opkomst van iTunes en andere legale, betaalde opties. Maar de kleine extra moeite blijkt nog steeds te veel (foei!). Kwam iTunes te laat om me op het rechte pad te krijgen?

slechte pad
Maar misschien heb ik nu m'n laatste stap op het slechte pad gezet. Limewire is in een paar maanden gevuld geraakt met neptracks en verkooptruuks. Limewire wordt nu na Kazaa trouwens ook juridisch aangepakt, eigenlijk mosterd na de maaltijd. Ik toch nog maar met BitTorrent aan de slag gegaan. Dat is een erg snelle peer-to-peer techniek, maar wel wat lastiger te gebruiken. Al een paar jaar geleden lachte m'n programmeur me uit dat ik er maar niet aan durfde. Maar met het programma BitComet blijkt het nu goed te doen. Voor zo lang het duurt.

en verder?
Hoe gaan de ontwikkelingen verder? De grote sharingprogramma's worden 1 voor 1 gesloopt door de muziekindustrie, zodat voor de meerderheid het makkelijker is om voor nieuwe muziek gewoon te betalen in plaats van steeds nieuwe truuks te zoeken. Wat wel blijft is dat vrienden hun hele muziekverzamelingen via hun i-pod, CD ROM of 1-op-1 filesharing aan elkaar doorgeven. Daar krijgt niemand meer vat op. Misschien ook zal iets internetradio-achtigs langzaam het zelf verzamelen van muziek vervangen. Het enige wat je immers echt hoeft te verzamelen is een playlist. Idem voor video's.

wegvagen
Vanuit deze ontwikkelingen zal Microsoft proberen om juist in de huiskamer een slag te slaan en iTunes van Apple te kloppen. Windows Media Center is daar een voorbereiding op. Intussen vechten steeds meer digitale TV-initiatieven om jouw beeldbuis. Tussen nu en drie, vier jaar zal video-on-demand de DVD wegvagen. Wie van julllie heeft er eigenlijk al ervaring met digitale TV? Ik krijg mijn Media Center in elk geval nog niet aan de praat. Ik blijf denk ik nog maar een poosje gemakzuchtig & slecht, afgezien van speciale gelegenheden als bioscoop en verjaardagskado's.

Reacties:
Bitcomet is best een goed programma. Ik maar er zelf ook veelvuldig gebruik van, vooral het feit dat je kunt aangeven welke files in de torrent je wel en niet wilt downloaden is erg fijn.
 
@ Roel: is idd praktisch. En bovenal helpt het programma je de juiste poort open te zetten. Anders gebeurt er helemaal niks!
 
Wat toevallig, ik ben net gisteren aan de torrents gegaan. Mu-torrent, en het lijkt goed te werken.
Ik geloof best dat de industrie inkomsten verliest aan het downloaden, maar moet toch ook zeggen dat ik heel wat cd's gekocht hebt doordat ik die eerst illegaal beluisterd heb...
 
@ Letty: Sheldrake zou wel weten hoe het komt ;-) Mu-torrent klinkt leuk, bijna als Ni-torrent...
Ik ben zelf niet minder CD's gaan kopen, maar ook niet meer. Hetzelfde geldt voor software en films: soms legaal, soms illegaal.
 
Omdat DRM van iTunes zo -piep- is als maar kan, medium gebonden tracks kopen, jottem. Ik koop toch de track, dit lijkt meer op de lisentie. Back to the drawing board. Misschien een leuk sms enable service ;)

Niels//Sense
 
@ Niels: bah, content verkopen die niet lekker overal op te gebruiken is, of beperkt houdbaar. 't is begrijpelijk, maar erg hinderlijk. Maarre: klopt het dat jij tegenwoordig álles met sms wil oplossen? ;-)
 
Hmm, eigenlijk vind ik het wel goed om dat soort dingen toch aan te pakken. De vroegere cassettebandjes uitwissel had lang zo'n impact niet als tegenwoordig het downloaden heeft. Als materiaal door artiesten gratis wordt aangeboden zoals bij myspace of iets dergelijks vind ik het geen probleem maar als je iets graag wilt moet je er toch voor betalen ben ik van mening. Ik ken helaas genoeg mensen die lekker twee verdiener zijn en duizenden liedjes op de harde schijf hebben waar ze niet voor hebben betaald en dat vind ik niet kunnen. Een paar van de gevolgen zijn dat a: de uiterst belangrijke first week sales tegenvallen waardoor artiesten voor een volgend album een kleiner budget krijgen en b: dat de prijzen van concerten en andere merchandise stijgen omdat men toch iets wil verdienen.
 
@ Remco: ik je alleen maar gelijk geven. Het blijft suf van de industrie dat ze niet veel eerder een mooie, makkelijke en voordelige downloadservice hebben opgezet. Maar ja, wat wil je van oude mannen... En het is nog steeds geen excuus.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes