.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zaterdag 5 mei 2007

Na 1429 jaar failliet

Ik heb vroeger bij een bedrijf gewerkt van 250 jaar oud. Dat vond ik heel wat. Maar nu las ik over een bedrijf dat het ruim 1400 jaar heeft volgehouden. Helaas zijn ze net failliet gegeaan. Het Japanse bedrijf Kongo Gumi bouwde eeuw in eeuw uit boeddhistische tempels. Het begon allemaal toen in 578 de familie Kongo uit Korea kwam en de Shitenno-ji tempel bouwde in opdracht van prins Shotoku. Die tempel staat er nog steeds! 40 generaties lang was Kongo Gumi een familiebedrijf, en het ging steeds over op de slimste opvolger.

Uiteindelijk zijn ze gevloerd door mislukte vastgoedinvesteringen. Nu is het Japanse hotel Hoshi Ryokan uit 717 het oudste bedrijf.

Labels: ,


Reacties:
Dat zal wel een flink archief aan notulen hebben opgeleverd :)
 
Wat cool dat ze zo lang bleven bestaan! Maar waarom is dit bedrijf dan failliet gegaan? Worden er geen nieuwe tempels meer gebouwd? Bouwen de monniken ze nu zelf? Of blijven alle tempels die ze bouwen domweg te lang (eeuwenlang blijkbaar) staan, waardoor hun eigen firma vanzelf ophield te bestaan...?
greetz, evelien
 
@ Rutger, Evelien: twee theorieën. 1) De kosten van het notulenarchief rezen de pan uit
2) Ze hebben in de jaren '90 hun kapitaal belegd in onroerend goed. Dit werd door de algehele malaise van de Japanse economie veel te weinig waard, waardoor hun schulden niet meer gedekt waren. Het gat bedroeg meer dan 300 miljoen euro. Nu heeft een hele grote bouwtycoon ze gekocht, dus het is niet helemaal voorbij.
 
wow... 14 eeuwen! Wat voor een continuïteit en slimheid in geval van oorlog heb je daar voor nodig!
 
@ Nynke: ja, echt onvoorstelbaar dat ze dus ook hun familiegeschiedenis anderhalf millennium kunnen terugzoeken.
 
Ja, wij zouden het nu gewoon niet meer weten, wat onze voorvaderen in de achtste eeuw deden - zelfs niet als we in een rechte lijn van Karel de Grote afstamden!
 
@ Nynke: Precies. Nou ja, eventueel als je van Karel de Stoute afstamt... Hoe ver weet jij het terug? Bij mij stopt het bij vage roddels omstreeks 1800.
 
Aan mijn vaders kant stopt het net zoals bij jou; aan mijn moeders kant gaat het geloof ik terug tot de 18e eeuw, en dan is er een gat en dan een vermelding van ene ridder met dezelfde naam in de 15e eeuw ofzo (maar niemand kan bewijzen dat die ridder ook echt een voorvader is).
 
Stammen we niet allemaal in rechte lijn af van Karel de G.?
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes