.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 7 mei 2006

Ouder worden doe je zó

babies maken?
Neenee dit is geen uitleg over hoe je babies of zelfs Ecckies maakt. Dat hebben jullie allemaal wel onder de knie denk ik. Kunnen is niet het probleem, willen misschien wel. We willen helemaal niet zo graag babies. Of tegen de tijd dat we het wel willen, wil het niet meer zo goed. We hebben allerlei aandriften, voor foute mannen, korte rokjes, en aah roepen bij een kinderwagen. Maar een instinct om met de pil te stoppen en te kiezen voor slaapgebrek, vakanties in eigen land en ouderavonden - ik weet het niet...

een fris debat over ouderdom
Deze post gaat over toekomstscenario's van vergrijzing. Daar wilde ik al langer over schrijven, toen het CPB me ineens te snel af was, een slecht teken trouwens. Door het relletje tussen Marcel van Dam en Wouter Bos had ik er ineens weer zin in. Bos wil dat rijke oudjes blijven bijdragen aan de schatkist terwijl ze aan de Cote d' Azur aan het rentenieren zijn. Van Dam (die zich aangesproken voelt) slaat alarm. Het is wel logisch dat senioren niet willen dat we aan hun al dan niet zuurverdiende centen komen.

formidabel
De invloedvan de grijze golf via de stembus zal nog enorm toenemen. Ook anderzins wordt de grijze macht formidabel. Nu al is meer dan de helft van al het particuliere vermogen in NL van 55-plussers. Zo komen we bij het inmiddels bekende toekomstbeeld van een krappe lichting jongeren die een groeiend cohort Vutters en gepensioeneerden torsen moet. Wat kan het vervolg zijn?
  1. Jonge mensen van 20-40 jaar pakken hun biezen naar Canada of Turkije om lekker voor zichzelf te beginnen. De vergrijzing versterkt zo zichzelf. De achterblijvers hebben geen keuze en ontvangen met hervonden enthousiasme een nieuwe lichting migranten uit Oost-Europa, de Filippijnen, Kaap Verdië etc, etc.
  2. Het omgekeerde is ook denkbaar: een grijze vlucht. Overwinteren in Portugal e.d. is al langer bekend, maar blijft toenemen. Nu ook geponsord door ziektekostenverzekeringen. Het stevig vergrijzende Japan bijvoorbeeld slijt zijn levensavond steeds meer in Thailand of Maleisië.
  3. Als de senioren geen vuist maken, en het ieder voor zich is, doemt het VS-scenario op: ouderen zonder geld vormen de absolute onderlaag, met nog geeneens een kunstgebit om op kruimels van het Leger des Heils te kauwen. Terwijl de haves zich naar bovengenoemde Mediterrane lustoorden spoeden of zich in seniorensteden opsluiten. In dit scenario gaat het weer lonen kinderen te maken als oudedagsvoorziening.
go south, young man
Een bijkomend effect is dat de mondiale centra van ontwikkeling de komende 30 jaar mogelijk verschuiven naar landen met een jongere bevolking. De drang tot veranderen, risico's nemen en ontdekken komt nu eenmaal meer bij twintigers voor dan in het bejaardentehuis. (Test: probeer oudere collega's eens te verleiden ergens anders te gaan lunchen dan normaal. En ja, ik weet dat er uitzonderingen zijn). Dus óp naar Dubai, Brazilië en Vietnam.

en nu?
Migratie, welke kant op dan ook, is geen echte oplossing, want alle ontwikkelende samenlevingen vergrijzen uiteindelijk. Ironisch is dat die tegelijk individualiseren, waardoor de levensavond steeds eenzamer wordt. Twee vliegen in één klap is het herwaarderen van een oeroude rol: de zorg voor de kleinsten. Zo hebben de ouders tijd om het levensonderhoud voor alles en iedereen bij elkaar te zwoegen. De kinderen hoeven niet de hele dag te gamen. De ouderen weten zich weer nodig en gewaardeerd. Experimenten in bejaardenthehuizen leveren juichverhalen op. Bijkomend voordeel is dat kinderliedjes en lessen uit het verleden (zoals Rusland niet in de winter aanvallen) beter behouden blijven. Biologen denken dat we juist zo oud mogen worden van Moeder Natuur om deze nobele taak te vervullen. Dat is immers goed voor een soort die het van kennis en wijsheid moet hebben...

[Sorry dat dit zo'n lang stuk is geworden! De komende dagen weer lekker korte stukjes over primitieve gewoontes, De Playboy en Het Geluk.]

Reacties:
Inderdaad een heel stuk! Je lijkt zo wel een journalist met een achtergrondartikel in de krant, daar leer ik iets van! Leuk!
Ik vraag me trouwens af hoeveel rijke ouderen bereid zijn om hun emigratie op te schorten ten behoeve van zorg voor kleinkinderen... Dat willen ze vast niet allemaal.
 
Ik wil best een baby. Nu nog een leuke mama vinden.
 
@ Nynke: ik vond het echt zo'n onderwerp waar je langer op kunt broeden en dat uit veel puzzelstukjes bestaat. En het gaat eigenlijk over ons: wij zitten straks middenin de Gray New World...

@ Milan: dames onder de lezeressen: iemand belangstelling voor een veelbelovende ondernemer met kinderwens? Ik heb z'n nummer.
 
Ja, Milan heeft makkelijk praten...

Maar het is een leuk stuk en voer voor discussies natuurlijk! Als je ziet dat veel werk steeds efficienter gedaan kan worden, is het wel handig dat de grijze golf niet alleen gepensioneerden, maar ook banen (in de zorg) creeert. Als die ouderen dan toch zo rijk zijn, kunnen ze ook hun eigen zorg betalen toch?
 
Waarom worden we niet op jongere leeftijd ouder? Als je zeg, op de leeftijd van 24 en 26 kinderen krijgt, dan zijn ze ook weer het huis uit tegen de tijd dat je echt carrière wil maken. Je bent bovendien wellicht nog wel wat flexibeler ingesteld ook, dus vormen jammerende huilbaby's wellicht ook niet zo'n probleem.
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ook eerst zou wachten totdat ik afgestudeerd ben, werk en een mooi huis heb voor ik kiddies zou willen, maar toch...
 
hulde voor lange stukken. En jep.. het zou erg jammer zijn als kennis ala Rusland is 's winters echt heel koud, verloren zou gaan.

Extra voordeel ouderen als babysitter. De kosten van een creshe zijn nu zo hoog dat het financieel snel al niet uitkan om te gaan werken.

ps. ben tegen sleutelkinderen, maar ook tegen full time huisouder.
 
@ Remco: ok, ok, ik zal mijn best doen. Ik heb trouwnes een link gemaakt naar jouw muziekweblog.

@ Elske: het is waar dat er heel veel zorgwerkers nodig zullen zijn. Nu al is 1 op de 7 jobs direct aan de zorg gerelateerd. Maar economisch gezien kan Nederland natuurlijk niet vooruit als het voor de helft uit ouderen bestaat en de helft verpleegkundigen. Op een dag is het spaargeld toch op...

@ Evil: ja! Voor de kinderen ook leuker. Persoonlijk had ik het misschien wel relaxter gevonden als kinderen je gewoon overkomen op je 20e.

@ Edzo: precies, de ouderen zijn het ontbrekende stuk van deze puzzel. En het hoeft echt niet per se oma in huis te zijn. Nou ja, die uitwerking laat ik over aan mensen die het echt snappen.
 
Mijn moeder waarschuwt nu al dat ze later geen onbetaalde oppas wil worden...

Volgens mij moeten de werkgevers zich ook wat meer inspannen daadwerkelijk oudere mensen in te huren. Als je nu na je 40e opnieuw een baan zoekt word je al oud bevonden. Maar de oudere jongere van nu is toch echt niet ziek zwak en misselijk.
 
Werknemers lijken volgens het nieuws vooral mensen te ontslaan. Omdat de processen efficienter (lees door minder mensen) uitgevoerd kunnen worden, omdat auto's toch ergens anders gemaakt worden of omdat er gewoon bezuinigd moet worden.
Als je dan eens iemand nodig hebt en je kunt kiezen tussen een oudere en een jongere werknemer, ja dan wil je natuurlijk iemand die ook wel eens tapas als lunch lust.
En al die mensen die ontslagen zijn zullen toch ook weer ergens een baan moeten vinden, dus wat dat betreft zijn die spaarcentjes misschien wel een mooie oplossing tot de grijze golf voorbij is..?
 
@ Letty: haha, nou zelfs in mijn heilstaat hoeven niet álle ouderen te babysitten hoor. En verder denk ik dat lekker wat blijven doen (en daar moet je idd de kans voor krijgen...) je veel langer jong houdt!
 
@ Elske: wat betreft de arbeidsmarkt ben ik wat optimistischer: de werkloosheid daalt weer, alleen nog niet in alle sectoren. Het conjuctuur- effect is denk ik de komede tijd sterker dan automatiserings- en offshoringeffecten. In de dienstensector (bv e-commerce) blijven er toch steeds nieuwe functies ontstaan. Op termijn zijn er zeker niet genoeg broekies meer voor álle posities. Daarbij opgeteld lijken de spaarcentjes/pensioenen op termijn te kort te gaan schieten (zie het CPB-stuk). Ergo krapte op de arbeidsmarkt en een toch een ongunstige productieven/inproductieven verhouding. En last but not least: ik stel me voor dat die oppasfuncties toch een beetje Melkert-achtige constructies worden, dus extra, maar dan wel ter ontlasting van de andere actieven.
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes