.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

zondag 5 maart 2006

Zin en onzin van Hyves

hip
WouterbosSinds Wouter Bos er in een paar dagen 4000 virtuele vrienden maakte, is Hyves bij bijna iedereen wel bekend. Inmiddels buitelen me-too bewindslieden over elkaar om even hip te zijn als de PvdA-voorman.

John F. Kerry
Levert dit behalve een mooie publiciteit nog wat op? Ik denk niet dat er veel nieuwe PvdA-bekeerlingen zitten onder Bos' nieuwe digitale vrienden. Wel is het een aardig platform om mensen te mobiliseren om met de campagne te helpen. Zelf was ik anderhalf jaar geleden 'vriend' van John F. Kerry via Orkut. Dat leverde mij een stroom van oproepen op om te helpen met bijeenkomsten, acties etc.

poesiealbum
Voor veel mensen is het overigens een raadsel wat nou de aardigheid is van iets als Hyves. Via LinkedIn en OpenBC doe je tenminste zakenrelaties op, via CU2 kun je daten. Schijnbaar is Hyves (of Friendster, MSN Spaces etc.) alleen vriendjes sparen, en bij elkaar een krabbeltje achterlaten (ken je het poesiealbum nog?).

Drie persoonlijke observaties:

  1. Wanneer je vriendenkring dagelijks even in een regeltje update waar hij/zij mee bezig is, schept dat onderling een hoop aanleidingen voor een reactie in de vorm van aanmoedigingen, felicitaties etc.
  2. Hyves werkt als opwarmertje voor nieuwe kennissen. Vrienden van vrienden zijn ook zichtbaar, en die ontmoet je na verloop van tijd op feestjes ed. Het ijs is dan meteen gebroken, want je hebt elkaar al 'gezien' op Hyves ('hee, jij bent toch...').
  3. Tot slot zijn Hyves-achtige formules makkelijke gratis doe-het-zelf homepages. Dus je online fotoalbum, je vakantiedagboek, of discussiegroep over PSV/babies/tuinieren heb je in een klap geregeld.

telefoonboek-plus
Gezien de overweldigende populariteit onder jongeren is er maar één eindresultaat denkbaar: op een dag presenteert bijna iedereen zich op z'n eigen manier in een enorm wereldwijd telefoonboek-plus, de optelsom van alle online netwerken. Vrienden worden?

http://hiddekross.hyves.nl

(Dit artikel heb ik oorspronkelijk gepubliceerd op een intern weblog, dat ik sinds kort met enkele collega's bijhoudt voor PCM Uitgevers.)

Reacties:
Wat ik zelf erg mooi vind, is de scholenfunctie. Ik heb nu al een handjevol oudklasgenoten van de lagere school terug gevonden en dat is toch wel erg leuk. Zeker als je sommigen al 18 jaar niet gezien hebt en je nu de kans hebt om eens af te spreken om ergens in Den Haag ofzo een pintje te pakken.
 
@ Milan. Mee eens! Schoolbank.nl mag zich zorgen gaan maken.
 
Zeker, toen schoolbank ineens geld begon te vragen voor content die ík heb geplaatst, had ik het wel gezien met schoolbank. Toch moet een site ergens aan verdienen. Hyves doet dat bijvoorbeeld door een soort van vriendelijk adverteren (iets waar ze m.i. redelijk in slagen). Ik vraag me alleen af of ze voldoende inkomsten genereren om break-even te draaien.
 
@ Milan. Waarschijnlijk nog (helemaal) niet. Ze moeten behoorlijk wat servers inzetten, en hebben al best een groot team. Sommige sits als Habbo weten de meest fanatieke 10-15 % extra te laten betalen (niet veel) voor extra features. Dat lijkt me een goeie weg voor Hyves.
 
Voor mij als organisator van feestjes heeft hyves ook een heel duidelijke marketing waarde. Ik geef hier onze community van bezoekers info en mogelijkheden om met elkaar te babbelen en foto's uit te wisselen. Deze community moet daarna natuurlijk naar onze activiteiten komen (bv zaterdag 8 April in de Paradiso naar de WickedJazzsounds CD2 release!). Check http://wickedfans.hyves.nl/

Vriendjes worden? http://manne.hyves.nl/

Groeten! Manne
 
@ anonymous (= manne): zeker niet te veronachtzamen, de communities. Valt misschien wat minder op slechts een minderheid een thema heeft waar echt een levendige community bijhoort. Maar het is wel een actieve minderheid. Mijn vriendin discussieert elke dag met pakistani, zwitsers en brazilianen over wereldvrede.

Voor overige lezers: het stukje van Manne lijkt reclame (en dat is het ook), maar officially approved by Krossblog ;-)
 
"dat ik bijhoudt"? foei!

xx Nijn
 
@ Nijn: sommige mensen hebben een psycholoog, anderen een linguïst, jij dus. Die is, vrees ik net zo confronterend. Vooral omdat het de blogmores zijn zo'n fout te laten staan. Beter opletten dus!
 
Hidde? Je zei "babies"! Gaat het wel goed met je?
 
@ Rutger: dank voor je bezorgdheid! Maar dit stuk schreef ik oorspronkelijk voor op m'n werk, en daar is een hogere babydichtheid, dus da's een lekker herkenbaar voorbeeld.
 
Aha! Wij zijn dus niet de 'target market'!
 
@ Rutger: misschien moet ik de gerecycelde stukjes voortaan maar op maat aanpassen...
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes