.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 13 februari 2006

Stagiar(e) gezocht - maar hoe?

helden of koekenbakkers?
Op mijn werk ben ik twee nieuwe stageplaatsen aan het invullen. Ik geloof er heilig in dat de juiste medewerkers vinden het enige is dat telt voor organisaties. Met de juiste helden kun je van niks een raket naar de maan bouwen. Met koekenbakkers zakt uiteindelijk elke club in de prut. Het effect van personeel is zo heftig omdat al het andere ervan afhangt. En matige mensen nemen tot overmaat van ramp zelf nog meer kneuzen aan. Microsoft en Google hebben vanaf het begin een hele religie rond het vinden van de besten van de besten opgebouwd. Hun succes is geen toeval.

representatief
De bestseller Blink gaat over intuïtie en eerste indrukken. Intuïtie, gevoel: dat is volgens de schrijver talloze kleine hints en herinneringen waar je je niet van bewust bent, die samen tot een bewuste conclusie leiden. Zo'n conclusie kan je niet echt beredeneren, 'het voelt gewoon zo'. Dit zijn vaak prima beslissingen, omdat je heel veel stukjes info, weggezakte kennis en emoties benut. Maar het nadeel is dat je hoofd ook vol zit met onbewuste vooroordelen, misvattingen en verlangens, die je een verkeerde kant op kunnen sturen. Lastig dus! Wat doe je met een cv dat van de hak op de tak springt (13 ongelukken?) waar een charismatische jongeman bij hoort? Maakt de kandidate die meldt dat ze een 'representatief uiterlijk' heeft meer kans om op gesprek te komen, of weet je al gelijk dat het schone schijn is?

tweesprong
Nu ik nu door de cv's blader, bedenk ik dat ik ook nog eens op een tweesprong sta voor die kandidaten. Want waar je afstudeerstage is, dat heeft best veel invloed op je leven. Waar je gaat werken, wonen, wie je daar ontmoet - en welke kansen je mist: het volgt niet zelden uit die stage. Manon, Mustafa, Laila en de anderen: we gaan ons best doen een goeie keuze te maken!

Reacties: Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes