.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

vrijdag 3 februari 2006

De Duivelsprenten

hel en verdoemenis
Fanatieke geloofsijver: als reddeloos verloren ongelovige krijg ik er altijd een onbedwingbare neiging tot schouderophalen van. Dat gehannes met celibaat, roestige scheermesjes, zelfkastijding, hel en verdoemenis. Ze moeten het zelf maar weten. Het moet toch verrassend voor ze zijn hoezeer het de zondaars voor de wind gaat. Daarom is het maar beter als fanatiekeling niet teveel buiten eigen parochie te kijken, om in de eigen werkelijkheid te kunnen blijven leven.

vikingen
Met de onstuitbare globalisering is dat blijkbaar wat lastig geworden. Ten tijde van de profeet Mohammed werd Denemarken bevolkt door roodharige Vikingen die Thor, Freya en Odin aanbaden. Dit werd in Mekka niet als een urgent probleem gezien. Vandaag de dag leiden de schetsjes van nogal miezerige afstammelingen van diezelfde Vikingen tot tienduizenden rakkers met teveel tijd die over de rooie gaan, van Pakistan tot Irak. Er zitten er volgens mij een hoop tussen die stiekum nog wat goed te maken hebben met Allah (met de buuv gerotzooid, er al maanden met de pet naar gegooid in de moskee...) Schijnheiligen roepen altijd het hardst, waar ook ter wereld. Het lijkt er bovendien op dat de kwestie vrolijk wordt opgeblazen door regimes die thuis een goeie beurt willen maken.

poolcirkel
Ik zou zeggen, maandje negatief reisadvies, even flink zijn, en de rage is weer over. Excuses aanbieden, wat een onzin. Er valt nog een hoop te verzoenen tussen daar en hier, maar serieus op dit spotprentengedoe ingaan is echt te veel eer. Natuurlijk kan en wil een diep gelovige spotternij niet relativeren. Maar een krantje bij de poolcirkel is niet hun zaak, dan is het einde zoek. Ik hoorde trouwens dat de Volkskrant morgen vrolijk de knuppel in het hoenderhok gooit ter ere van de persvrijheid. Er wordt gesproken over extra beveiliging van mijn kantoorgebouw. Zucht.

Koranversje doen dan maar?
49:14 - Wij hebben u uit man en vrouw geschapen en Wij hebben u tot volkeren en stammen gemaakt, opdat gij elkander moogt kennen.

Reacties:
Haha top. Prachtig voorbeeld van user generated content in een 'real-life' environment ;) Waarbij competitie-factoren; macht, roem en erkenning de spelregels zijn.

Internet & geloof blijken niet compatible te zijn. Iets met homogeen... Kan me vinger er niet precies opleggen ;)

nz
 
Ik word in elk geval duizelig van alle motieven die hier lijken mee te spelen aan beide kanten!

Web en geloof incompatible? Dat weet ik nog zo net niet. Het wordt tenslotte ook enthousiast gebruikt voor contact binnen geloofsgemeenschappen. Of bedoel je iets heel anders?
 
Ja, web en geloof gaan heel goed samen, het web is een handige virtuele snelweg voor geloofstransport :)

Als je mijn mening over de Deense cartoons wilt lezen kun je nu op mijn blog (www.levinasandculture.blogspot.com) kijken...
 
Uh-oh. Sluikreclame op Krossblog!
 
Met jouw pleidooi voor matiging zou het hele probleem opgelost zijn. Maar men wil zich niet inhouden, want dat wordt gezien als een knieval. Het nare van deze kwestie is dat zowel de geert Wildersen als radicale geestelijken zo gretig op de loop gaan met incidenten. PS: Eén opmerking op het onderschrift bij het plaatje je post: in het christendom is toch wel degelijk een enorme traditie in het afbeelden van heiligen, Jezus, de heilige geest, Maria etc?
 
@ Rutger: Haha, zolang het zinnige info is mag het ;-)

Het web is immers alleen een web met kross-verwijzingen.
 
Eén en ander wordt overigens nu door Fokke en Sukke mooi in beeld gebracht:

http://www.foksuk.nl/imggif.php?i=/upload/d1052.gif
 
hmm wel veel waarheid. Zei nog tegen mezelf op de bank: "Moeten deze mensen niet werken ofzo?"
En schouder ophalen misschien toch het beste wat je kan doen.
 
@Martijn: Aha, en wat deed jij op de bank? ;-)

Ik moet wel zeggen dat ik dit schreef toen er nog geen doden waren gevallen en ambassades in de fik stonden. Nu is het conflict inmiddels belangrijker dan de aanleiding geworden. Tijd om de boel te sussen. De Libanese regering heeft al wel sorry gezegd voor de fik...

@ Rutger: Ik vraag me af of spotprenten van F&S eigenlijk wél door de beugel kunnen. Heeft iemand hen ooit wat gevraagd?
 
@hidde;
de denen hebben ook al sorry gezegd en dat heeft ook niet echt geholpen...

relativeren is volgens mij een lastig woord voor veel mensen, en acceptatie komt de afgelopen 10 jaar al niet meer voor heb ik soms het gevoel

martijn
 
Tja, relativeren...

Als Fokke en Sukke mij zouden beledigen beloof ik nu vast plechtig dat ik niet boos zal worden ;)

En de tekst boven het plaatje heb ik aangepast en mijn post van vandaag gaat weer over de Deense cartoons (een beetje), als ik nog een keer reclame mag maken van Rutger ;)
 
@ Martijn: ik ben het met je een,s verschillen aanvaarden is helaas uit de mode...
@ Esther: om de sluikreclame wat makkelijker te maken: Esthers betoog is te vinden op levinasandculture.blogspot.com.

En tot slot toch nog enige relativering: per land zijn volgens de tellingen maar een paar honderd mensen de straat opgegaan. Terwijl landen als Iran en Pakistan meer inwoners hebben dan Frankrijk. Dus in aantallen zijn de demo's vergelijkbaar met de gebruikelijke anderhalve kraker met z'n hond die in NL altijd weer komt opdraven voor aksie. Het probleem ze de kans krijgen brand te stichten, en er 1 cameraploeg per demonstrant ter plaatse is.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes