.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

dinsdag 7 maart 2006

Een avondje politiek

vuur, weer en wind
Ik kreeg als hummel een speciaal warm gevoel als mijn ouders gingen stemmen. Altijd radicaal, altijd discusieren over de hele wereldgeschiedenis en wereldpolitiek. Hoe klein lijkt dan hun stem op 8 miljoen kiesgerechtigden. Maar als het erop aankomt gaan ze door weer en wind om hun steentje bij te dragen. Want je gaat wél stemmen.

uitlaatklep
Ondanks alle cynisme een kostbaar goed - dat mensen een kans hebben om hun wensen en woede samen in een grote lottobak te deponeren. Democratie wordt wel het minst erge staatssysteem genoemd. Zelden of nooit een 8, maar ook niet snel een 4. Vier jaar geleden was het de uitlaatklep voor de Fortuyn-frustraties. In Rotterdam bijvoorbeeld kwam een heel ander klimaat. De allochtone bevolking voelde zich er in de hoek gezet, en slaat via de stembus vanavond stevig terug. Evenwicht.

een menig svp!
Vanavond was Alexander Pechtold bij Netwerk. Ik ben toch eens gaan luisteren wat hij te melden had, deze misschien wel dappere rebelse minister. Wat een vreselijke ontluistering: een onzeker klef mannetje dat alleen maar met zichzelf bezig is. Ik kon hem op geen enkel politiek standpunt betrappen. Lag dat nu echt aan de montage? Dát is dus geen bijdrage aan de politiek: een mening svp!

de issues
Wat dat betreft petje af voor Stemwijzer.nl, die weer knap werk heeft gedaan om de issues zichtbaar te maken, nu voor het eerst ook op gemeenteniveau. Wel word ik zo langzamerhand nerveus van de impact: ik heb het gevoel dat echt veel zwevende kiezers er blind op varen. Dat is wel een érg grote verantwoordelijkheid voor de samenstellers...

De laatste stand vertaald naar 2e kamerzetels geeft zowaar een linkse meerderheid. Gammele statistiek, maar dit hebben we niet vaak meegemaakt, toch? Een uitzonderlijke prestatie van dit kabinet, hoe ze het doen snap ik nog steeds niet.

Reacties:
Heb ter controle de stemwijzer gedaan en het gegeven advies kwam daadwerkelijk overeen met wat ik gestemd heb. Het advies klopte zowel voor de Gemeenteraad (PVDA
) als voor het stadsdeel (Centrum- Groen Links). Ik had dat eigenlijk niet verwacht...
 
@ Manne: een goed geïnformeerde Amsterdammer dus. En dát verbaast mij dan weer niet ;-) Wat vind je nou eigenlijk van die deelraden in de praktijk?
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes