.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 21 november 2005

TV, wat moet je ermee?

Vandaag stond in de Volkskrant:

'Plan voor commerciële kwaliteits-tv
Onafhankelijk mediaondernemer Harry de Winter en dagbladuitgever PCM willen een commerciële tv-zender voor kwaliteitsprogramma’s oprichten...'

aap uit de mouw
Dat is 't dus waar we stiekem mee bezig zijn op m'n werk. Harry de Winter brengt het wel érg enthousiast, want we moeten nog een hoop rekenwerk doen, en er is nog niets besloten. Maar spannend is het wel. De krant wordt steeds meer internet, internet wordt steeds meer TV, alles is in beweging. De omroep moet als een gek bezuinigen, Den Haag denkt na over modernere wetgeving. Mag volgens de mediawet een TV-zender wel een krant beginnnen, maar omgekeerd niet? Waarom zou een cultuurwebsite van de VPRO wel subsidie krijgen, maar van Het Parool niet?

wat vind jij?
We denken dus na over zo'n eigenwijze zelfstandige zender voor 'goeie televisie' (zeg maar een tegenhanger van Talpa) . De doelgoep, dat zijn mensen zoals jullie! Nou, meteen een marktonderzoek dan maar:
  1. kijk je eigenlijk nog wel TV?
  2. en heb je wat met programma's met inhoud (politiek, satire, arthouse, documentaires enzo) of wil je gewoon ff verstand op nul als je zapt?
  3. en als je iets speciaals wilt zien, wat voor onderwerpen en soort programma's vind je het interessantst, of mis je het meest?
Reacties kun je gewoon hieronder zetten!

Reacties:
a. Niet zoveel meer. Het internet lonkt. Ook koop ik / download ik liever de series die ik volg: geen reclame, en meteen de juiste volgorde (niets zo irritant als ingekorte en door elkaar gehusselde episodes). Liever een programma kijken op 'uitzending gemist' dan 3 netten Simpsons (die op zichzelf wel leuk zijn hoor, maar hier is er Simpsons overkill).
b. Inhoud = prima, maar het hoeft echt niet elitair te zijn. Quizzen, comedies, concertregistraties: wat dat betreft ben ik voor afwisseling. Ik kijk Buffy, maar ook Keuringsdienst van Waarde. Ik mis een goed satirisch programma, zoals Van Kooten en De Bie vroeger was.
c. Wat ideaal zou zijn maar vast onhaalbaar: reclameblokken om de programma's heen, of anders 1 per programma. Stierlijk vervelend, die reclame, en vaak ook meer decibellen dan nodig. Zucht.
Ik kijk en keek: SF/Fantasy zoals Star Trek en Buffy, Firefly (erg goed!), X-Files, Farscape, en films in dat genre. Comedies zoals Red Dwarf (vroegah), Scrubs, en ja, ook wel eens sitcoms als Friends.
Verder is een goed journaal nooit weg.
Actualiteitenrubrieken, natuurlijk. Ik weet niet hoe het in Nl zit, maar heb hier bijv. nog niet één follow-up programma over New Orleans gezien.
Verder zou ik wel eens een programma willen zien dat de seksistische en racistische trekjes van de maatschappij ontmaskert, een feministische Bananasplit! Hmmm. Ik heb al enkele onderdelen in gedachte.

Waar ik niet naar kijk: sport. Mag van mij naar gespecialiseerde kanalen. Soaps. Zelfs al zou het me interesseren, dan nog zou het me zwaar vallen elke dag te 'moeten' kijken.

OK, dat was het wel even.
 
reactie op punt a. van Letty: Zoek eens naar de animatieserie 'Family Guy'. Geweldig alternatief voor de Simpsons!
meer info: http://www.familyguyfiles.com/
 
kijk nog wel redelijk veel tv, maar idd alleen om lekker te zappen.
ben van mening dat die culturele programmas zoals de vpro ze uitzend op net zulke speciale zenders zouden moeten als sport en klassieke muziek op de radio.
Verder ben ik het wel aardig met Letty eens. Zou het alleen wel fijn vinden als er eens een echt leuk muziekprogramma zou kommen. daarnaast ben ik voor minder herhalingen en dan voornamelijk van speelfilms.
 
Ik ben niet meer zo'n kijker. Ik kan me moeilijk bedwingen om niet mijn laptop erbij op schoot te nemen. Een gemiddelde film kan ik niet uitzitten zonder te zappen en het aantal programma's dat meer dan alleen wordt gebruikt als behang is op een hand te tellen. Toch kijk ik elke week naar het Blok en ook films in de bioscoop (echt een uitje) kijk ik nog graag. Maar over het algemeen vind ik bewegend beeld te langzaam.
 
Wat Letty zei. Minus Buffy, plus sporten als wielrennen.

De omroepen nemen de 'serieuzere' (hoogopgeleide?) kijkers niet serieus; die zappen weg. Niet naar een ander kanaal, maar naar internet. Sommigen gaan zelfs weer boeken lezen.

Enkele uitzonderingen zijn er gelukkig wel: de Keuringsdienst, wat BBC-series, actualiteiten en een beetje satire en cabaret.

Ik denk dat de omroepen binnenkort wel een probleem gaan krijgen als mensen hun eigen streams gaan uitzenden (al dan niet ondergronds op internet), gespecialiseerd, en zonder reclame. Niet voor de massa, hoor, want die blijft met zijn afstandsbediening wel op de bank.

Wat voor de krant geldt, gaat ook voor de TV gelden: mensen nemen de tijd niet meer om een hele avond of zelfs een heel programma te zien. Versnippering van informatie en media dus.
 
Pay per view, iets waar Sky hier al mee experimenteert, zou wel eens veelbelovend kunnen zijn. Zelf uit de tv-gids (en evt. een database van (oude?) films!) je ideale tv-avond programmeren. Daar zou ik wel voor achter mijn computer weg te lokken zijn.
 
Ik blijf thuis voor Robinson, helaas morgen al weer voor het laatst. Verder een enkele keer de Vliegende panters als ik ze op tijd in de krant gespot heb. Verder kijk ik niks maar zappen doe ik wel. Als ik heel moe ben en niks anders kan. In die state of mind ben ik in staat om alles te kijken.
Downloaden is nog niet mijn ding. Ben ik een beetje te lui voor. Bovendien wonen we boven de videoland en dat is vaak een goed alternatief.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes