.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

dinsdag 29 november 2005

Gezond verstand

Om een kenniseconomie te stimuleren moet je slim zijn. Maar is er wel genoeg gezond verstand op onze ministeries? Wat dacht je hiervan:

voor de/het kiezen
Keuzevrijheid op het stroomnet heeft alleen maar tot hogere marketinguitgaven door energiebedrijven geleid, terwijl niemand overstapte. Mensen willen niet kiezen tussen stroom en stroom - ze willen stroom. Toch doen we nu hetzelfde kunstje met de ziektekostenverzekering. Maar geen nood, de overheid heeft voor ons http://www.denieuwezorgverzekering.nl/ZorgVerzekering/ laten maken. Voor 16 miljoen euro, zo bleek onlangs. Als uitleg krijgen we een verhaal over databases en patiëntenreacties. Nou, reken je even mee? Voor dat geld kun je twee jaar lang 150 programmeurs fulltime aan de slag houden, en dan hou je nog geld over voor koffie...

meer spanning!
Over stroomnet gesproken. Er wordt veel gediscussieerd over de treurnis op het spoor. Bel/mail/schrijf nú je volksvertegenwoordiger: de oplossing is al lang bedacht - de spanning op de bovenleidingen moet verhoogd! Het aantal treinen dat een station tegelijk in- en uitkan, de snelheid, het aantal treinen per km spoor: het zit allemaal aan zijn max in Nederland omdat er gewoonweg niet genoeg vermogen op het net staat. Hogere spanning (de moderne standaard van 25 kV) lost dat op. In landen als België en Denemarken is dat al een poos geleden gebeurd. Dit alles was onder Jorritsma al bekend, maar het gebeurt gewoon niet. Kost 1-2 miljard euro heb ik begrepen, eentiende van wat er de komende tijd voor extra asfalt wordt uitgetrokken...
met dank aan Sipke

Reacties:
Voor dat geld heb je nog veel meer Wouter-power, qua programmeren.

Het wordt hoog tijd dat het accent verschuift van geld besteden aan meer asfalt naar geld besteden aan een betere infrastructuur (let op het subtiele verschil). Maar ook aan het verkleinen van de vraag naar mobiliteit, door mensen dichter bij hun werk te laten wonen. Schaf hiertoe bv. de afstand-afhankelijke woon-werk vergoeding af, en ook de overdrachtsbelasting op huizen.
 
Mensen dichter bij hun werk laten wonen is volgens mij lastiger dat zo gesteld. Er is volgens mij een goede reden waarom steeds meer mensen buiten hun werk gebied gaan wonen.

a) vriend(in) die op een andere geografische locatie woont (meet-in-the-middel approach)

b) het werk is in de randstad, maar weinigen willen (en kunnen) daar wonen.

Maar infrastructuur verbeteren is essentieel, want de randstad loopt echt vol.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes