.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 12 september 2005

Terugkijken op 9/11

Gisteren werd vier jaar 9/11 herdacht. Wat is eigenlijk vandaag de zichtbare erfenis van 11 september?

1. politieke agenda
Het leidende thema in wereldpolitiek is sindsdien: terrorisme. Dat heeft duidelijke gevolgen voor de prioriteit van andere wereldproblemen zoals Aids en klimaatverandering. Ook zijn de spanningen met met minderheden die in het Europa en Amerika wonen aanzienlijk groter geworden.

2. chronische pijn
Na het VS-ingrijpen in Afganistan is Al Qa'ida in verzwakte toestand ondergronds gegaan en versnipperd geraakt. Daarnaast zijn de ideeën en methoden door nieuwe splintergroepen gekopieerd. Van deze splinters kom je niet snel af. Enkele aanslagen per jaar met tientallen tot soms honderden doden (en vooral veel angst): ze zijn chronisch geworden. Dat kan nog een generatie lang voortduren, zoals in Noord Ierland en Baskenland het geval was. Een trend lijkt het keihard treffen van toeristische doelen.

3. privacy is dood
Niemand schijnt het erg te vinden, maar de overheid heeft totaal inzicht opgeeist in al je communicatie en al je bewegingen. Jouw flirt-SMSjes, jouw MSN-chats, jouw pin- en reisgedrag zitten nu al in een databank. Een jongen of meisje van 14 dat met alleen een handoek, dus zonder ID naar het strand gaat is in overtreding. Die nieuwe macht van de staat over het individu gaat nooit meer weg. De geschiedenis is geduldig: ooit gaat dit misbruikt worden.

4. Irak
Een gapende wond in het Midden-Oosten - Irak. 9/11 was hét argument om het land binnen te vallen en Saddam af te zetten. Dat er opzettelijk gelogen is over banden met Al Qua'ida en over massavernietigingswapens is tot daar aan toe. Maar de prijs is verbijsterend hoog: serieuze bronnen schatten dat die alles bij elkaar tussen de 500 en 1000 miljard dollar gaat worden. Nog afgezien van de tienduizenden doden en gewonden aan beide zijden. Een onbegrijpelijk hoge prijs om een paar Arabieren van een boef te verlossen. Als je dan toch zo'n kollossaal bedrag voor liefdadigheid beschikbaar had, dan had dat vast effectiever gebruikt kunnen worden. Zeker gezien het feit dat de enige manier om het land weer stabiel en pro-VS te krijgen gewoon toch weer een nieuwe dictator is. Vrije verkiezingen zullen alleen maar leiden tot een streng shi'itische staat én burgeroorlog tussen noord- midden en zuid. De regio is er niet veiliger op geworden. Een effectieve dictator is trouwens nog voorhanden, ze hoeven alleen maar een goed gehersenspoelde Saddam weer te installeren. Die is tenslotte eerder al eerder een handzame bondgenoot geweest.

Al met al: 9/11 betekende geen derde wereldoorlog, maar is bepaald ook geen los incident gebleven. De wereld is door blijven draaien, maar wel weer een stukje grimmiger geworden.

Reacties: Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes