.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

dinsdag 3 mei 2011

Boekentips op krossblog - deel 7

Richard L. Brand - Google Minds ***
De antieke bibliotheek van Alexandrië was in zijn tijd een ongelooflijk wereldwonder. Google Minds vergelijkt de opkomst van Google met deze antieke voorloper. Inderdaad wordt duidelijk wat een grootste ambities oprichters Larry en Sergey steeds hebben gehad en waargemaakt. Je krijgt een aardig idee welke verschillen met het establishment hun ongelofelijke opmars verklaren. Het verhaal leest als een waargebeurd sprookje voor iedereen die interesse heeft voor ondernemen of technologie. De research en stofkeuze zijn prima, minpuntje is dat het boek matig geschreven en vertaald is.

Markus Zusak – De boekendief ****
De kleine Liesel heeft 't niet erg getroffen in haar jonge leven. Wonend in Nazi-Duitsland is haar vader afgevoerd naar een strafkamp, sterft haar broertje en komt ze terecht bij een strenge stiefmoeder. In al die ellende wordt ze gadegeslagen door een wel heel bijzondere verteller: De Dood. Hij ziet hoe ze van een doodgraver een boek pikt en vat een bijzondere sympathie voor haar op. Met hem bewonderen we hoe Liesel zich door haar moeilijkheden heenslaat – niet in de laatste plaats door regelmatig boeken – haar grote liefde – te bietsen. Maar is de Dood een betrouwbare beschermengel? De boekendief heeft alles: virtuoze opbouw, fijnzinnige ironie, meeslepende dramatiek. Hele goede vertaling ook van … Lezen zoals lezen bedoeld is.

Herman Koch – De ideale schoonzoon ***
Ik zal het maar eerlijk zeggen, heb dit boek kado gekregen van m’n schoonmoeder. Maar die heeft een fijn gevoel voor ironie, dus je weet het maar nooit. Koch vind zichzelf ieg wel een ideale schoonzoon. Dat kunnen we tussen de regels van deze bundel VIVA collums toch wel concluderen. Maarja, hij is dan ook wel erg grappig, en ik ben gek op z’n taalgebruik. Ik betrapte mezelf erop dat ik na ’t lezen voortdurend verhaaltjes uit t boek aanhaalde, tot mn vriendin het het niet eens meer hoefde te lezen, tot haar spijt. Ik zal dus geen enkele anekdote hier herhalen, zodat je zelf maximaal leesplezier hebt.

Paulo Coelho – Elf minuten ***
Een mooi maar eenvoudig meisje uit een dorp in Brazilië droomt ervan echt wat van haar leven te maken. Misschien is het niet de meest veelbelovende keuze om in Zwitserland in de prostitutie te belanden. Aan de andere kant: deze Maria maakt steeds haar eigen keuzes en denkt goed over de dingen na. En een luxe bordeel is in Zwitserland ook echt een luxe bordeel. Zo komt het dat ze de enigmatische en steenrijke jonge schilder ontmoet. De grote vraag is of beiden hun façades kunnen loslaten om elkaars grote liefde te worden. Een wat minder esoterische Coelho dan gewoonlijk, die begint als een keukenmeidenroman, dan weer belerend is soms zindert. Een vakantieboek, voor als je meer dan 11 minuten hebt om te doden.

Richard Feynmann – Six easy pieces ***
Richard Feynmann was een van de grote natuurkundigen van de vorige eeuw. Hij was ook bij het grote publiek een beroemdheid, omdat hij moeilijke natuurkundige ideeën altijd zo duidelijk en grappig voor een groot publiek uit kon leggen. Eens gaf hij een collegereeks over natuurkundigen voor eerstejaars studenten (in de vs hebben studenten dan hun hoofdvak nog niet bepaald). Die lectures zijn legendarisch geworden en vastgelegd in dit boekje. Het lezen meer dan waard als je je middelbare school natuurkunde op een leuke manier wilt ophalen. Maar ben nu eigenlijk benieuwder naar de meer persoonlijke werken van ‘the greatest Nobel laureate ever to play the bongo’s’.

Richard Feynmann – Surely you’re joking, Mr Feynmann! ***(*)
Van zo’n unieke figuur wilde ik wat meer weten. Dit boek –een soort biografie in anekdotes - is een neerslag van gesprekken van natuurkundige superster Richard Feynmann. Het leest dan ook als herinneringen ophalen bij de haard met een fles wijn de man. We lezen hoe Feynmann als rookie met geleerden als Einstein aan de Bom werkte en daar in Los Alamos berucht werd als brandkast-kraker. Hoe hij per ongeluk portugees leerde en een weddenschap verloor door onbedoeld een verdienstelijk tekenaar te worden. Hoe hij z’n grootste ontdekking deed, en ontdekte dat hij de mooiste vrouwen kon verleiden door ruzie met ze te maken. Ijdel, ontwapenend en zo vol levenslust - ik vond het zeldzaam meeslepend.

Reacties:
GGGAPPIG !!
 
Feynman van de Feynman Diagrammen was een Genie en een Integer mens.
Leuk dat je je in zijn werk verdiept, een aanwinst !
 
@ Marcel Kross - dankzij jou wist ik als tiener al wie hij was als natuurkundige, met de fameuze diagrammen. Voor mij nu een gek idee dat hij toen nog gewoon leefde!
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes