.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

vrijdag 11 april 2008

Wie steekt de draak met de Olympische Spelen?

Napoleon heeft eens gezegd: 'laat China maar rustig slapen, want als die reus wakker wordt, kunnen we allemaal inpakken.'

8 is het Chinese geluksgetal, '08 moest het Jaar van China worden. Het dreigt het jaar van de Ongelukkige Olympics te worden. Alle berichten over de Spelen worden nu overschaduwd door de situatie in Tibet.

gekielhaald
Ik heb daar moeite mee. Ik weet niet welke misstanden er zijn in Tibet, en wat daar aan moet gebeuren. Ik denk alleen dat we niet moeten doen alsof dat nu de hel op aarde is. Wat er nu gebeurt dreigt de kwestie Tibet te overstijgen. Als het gebruikelijk wordt om de Spelen in het teken te plaatsen van boycots en politieke conflicten, zet dat de bijl aan deze samenkomst van volkeren. In de Oudheid zijn de Spelen 700 jaar ononderbroken gehouden. Onverzoenlijke tegenstanders schortten er oorlogen voor op. Sinds de Spelen zo'n 100 jaar geleden opnieuw begonnnen, hebben al 2 wereldoorlogen en 2 grote boycots de olympische gedachte gekielhaald.

pissig
Als de Olympische Spelen alleen in smetteloze landen gehouden moest worden, kon je wel stoppen. In het tijdperk dat China Tibet annexeerde, bezetten Europeanen Noord-Amerika en Australië. Moeten die ook op de zwarte lijst? Wedden dat veel aboriginals en indianen net zo wanhopig zijn als de Tibetaanse actievoerders!

genant
Westerse leiders voelen dat het Verre Oosten hen in de schaduw dreigt te stellen op het wereldtoneel. Tibet komt dan goed van pas. Een echt economisch conflict riskeren durven ze niet meer. Maar de nieuwe rivaal wat glans ontzeggen middels symbolische diplomatieke zeepbellen: graag. Ik zie er tegen op om tot augustus deze slappe vrijblijvende toneelstukjes aan te zien.

De Olympische gedachte is een (naieve?) droom dat we onze verschillen kunnen overstijgen. Het is ironisch dat deze droom blijkbaar een instrument moet zijn voor het uitvechten van deze verschillen.

Labels:


Reacties:
Wat mij wel opvalt is dat het geen regeringen zijn die China dreigen te boycotten, maar eerder 'de gewone man'(tm).
Ik ben het met je eens dat we niet al te schijnheilig richting China moeten doen. Aan de andere kant vind ik het ook moeilijk om de Tibetanen zelf te passeren: zij hebben hier zelf veel over te zeggen, het zijn niet alleen westerlingen die wel even hun mening geven.
 
@ Letty: da's waar, en dat iets een hype is (want dat is 't) betekent niet altijd dat je er niet meer over moet weten. Soms juist dat je het al had moeten weten...
 
Hidde en Letty: ik geef jullie allebei gelijk! Ikzelf vind het vooral stom dat deze kwestie al jarenlang speelt, maar dat er nu opeens tegen geprotesteerd wordt. Waarom niet eerder, of, voor mijn part op het moment dat bekend werd dat China de Spelen van 2008 zou krijgen? En waarom houdt men zich zo met Tibet bezig? Er zijn toch genoeg andere volkeren wiens streven naar onafhankelijkheid/autonomie gedwarsboomd wordt? Het zal wel voornamelijk door het imago van de lieve schattige boedhistische Tibetanen komen, denk ik, met hun sympathieke en bescheiden Dalai Lama als leider, dat veel mensen zich voor Tibet uitspreken.
(ikzelf overigens ook, maar dat komt ook omdat ik het Tibetaanse boedhisme interessant vind. Gek is dat: ik gooi mijn democratische principes in dit geval weer buitenboord... tenslotte is Tibet een theocratie, maar daar hoor je nooit iemand over... Nouja, niemand zal denk ik bij de Dalai Lama ook maar een grijntje gemeenheid vermoeden!)
 
@ Evelien: Ik vind het ook ingewikkeld. de huidige Lama lijkt me een redelijk man. Les van de zaak van de Tibetanen. Bijna elk volk kan naar wens schattig of heldhaftig worden gemaakt. In Rambo II vocht Sly tegen de Russen, zij aan zij met heldhaftige onverschrokken... 'Talibaan'milities!
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes