.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

dinsdag 21 maart 2006

Democratie voor dummies

Ojee, de allochtonen hebben gestemd! Een linkse blokstem nog wel. Erger: op andere, onervaren allochtonen. Die er nu met voorkeursstemmen onverwacht in de gemeenteraad komen, en er vast een potje van gaan maken. De Tweede Maasvlakte volbouwen met gesubsidieerde moskeeën en theehuizen enzo. Zelfs Wouter Bos baalt ervan.

blauwspoelinkjes
Kijk, de bejaarde blauwspoelinkjes onder de Rijn hebben ook dit keer weer hun traditionele een blokstem uitgebracht: op het CDA. Doen ze al jaren. Kakkers van 3 x modaal stemmen op kakkers van drie keer modaal. Grevo´s stemmen op grevo´s. Zo zoekt iedere groep een partij waar die wat van verwacht. Valt het echt vies tegen, dan stemmen ze de volgende keer op een ander. Zonder dat mechanisme heb je helemaal geen democratie.

prutsers
Maar… zijn het dan geen prutsers, die hup, van plaats 43 in de Raad komen? Ach, als beginnend politicus moet je toch ergens oefenen, waarom niet met de klimrekken in Schiedam? Het kaliber van verkiesbare kandidaten: het is een zinloze discussie. Natuurlijk, het is verdrietig dat bij een bepaalde christelijk-humanistische partij vrouwen niet op de lijst mogen. Dat uit 16 miljoen Nederlanders Jan Peter Balkenende als eerste man uit de bus komt, of in de VS een voormalig alcoholist met alleen maar megafaillisementen op zijn CV. Maar wie anders dan de kiezer moet bepalen wie geschikt is? Een college van journalisten? Kiezen op knoeiers is een fundamenteel democratisch recht.

maasvlakte vol moskeeën
En het clientilisme dan? De gesubsidieerde theehuizen?

Daar is dit hele circus juist voor bedoeld! Stem op ons, dan krijg je meer kinderbijslag. Of hypotheekrenteaftrek, of huursubsidie. Wie trekt de meeste clientèle? Overigens kost een hele maasvlakte vol moskeeën nog altijd een stuk minder dan de Betuwelijn, of de JSF, toch allemaal door zeer gekwalificeerde volksvertegenwoordigers bedacht. En je kunt er tenminste nog studenten in huisvesten als het leeg blijft staan.


Reacties:
sterker nog, voor een verblijf in de JSF willen vliegtuigfanaten vast grof geld neerleggen... de gemiddelde student wordt moisschien minder blij van het gebrek aan sanitair in zo'n vliegtuig ;)
 
@ Nynke: ok, voor vliegtuigspotters is een JSF-vloot natuurlijk een Walhalla. Maar of dat z'n geld oplevert? Dan toch liever een studentenflat in een minaret.
 
Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes