.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

vrijdag 18 maart 2011

Boekentips op Krossblog - deel 5

Ian McEwan – Solar ***
Ian McEwan reisde eens mee met een eco-expeditie van kunstenaars naar het koude Spitsbergen. In Solar laat hij zijn hoofdpersoon, de natuurkundige Michael Beard dezelfde reis maken. Beard teert op een nobelprijs-winnend artikel uit zijn jeugd en heeft misschien net een echtscheiding teveel achter de rug. Maar in de vrieskou ziet hij het licht en ontdekt hij hoe hij de opwarming van de aarde kan tegengaan met een briljant patent. Erg mooi geschreven. McEwan scheept zijn hoofdpersoon aan het begin op met een dramatisch geheim, dat het hele boek op de loper blijft liggen , maar tot een behoorlijke anticlimax leidt.

Roslund & Hellström – Vaderwraak ***
Frederik is schrijver. Welliswaar heeft hij een writersblock, maar ook een vurige jonge vriendin en een lief dochtertje. Bernt Lund is een kindermoordenaar en –verkrachter. Welliswaar is hij diep gestoord, maar ook geslepen en hij weet te ontsnappen. In Vaderwraak is het als snel duidelijk: Frederik raakt zijn dochtertje kwijt. De vraag is of hij wraak weet te nemen, en of de maatschappij er nou veiliger van wordt, als burgers het recht in eigen hand nemen. Die persoonlijke en maatschappelijke motieven worden meestal indringend, soms clichematig vervlochten in deze vlotte thriller.

Bram DeHouck – De Minzame moordenaar ***
Een thriller meteen begint met een moord, dat zien we vaker. In De minzame moordenaar weten we ook meteen wie het gedaan heeft : politieagent Philip Rondelez. Twee meedogenloze moorden maarliefst. Wat heeft hem daartoe gebracht? Het boek van deze succesvolle Vlaamse debutant wordt dan ook een ‘whydunnit’ genoemd. Op spannende manier wordt je in de beleveniswereld van de moordenaar getrokken. De vraag is: ga je er in mee? Mooi geschreven, niet helemaal goed afgemaakt.

Po Bronson – What should I do with my life ****
‘Wat wil ik nou?’ Po Branson ging op zoek naar de vraag hoe je nou het beste van je leven kon maken. Hiervoor interviewde en volgde hij een paar honderd gewone en ongewone mensen, jong en oud, die in hun leven niet weggelopen voor deze vraag. Dat levert een dik boek met mooie korte verhalen op, en waardevolle inzichten over dromen versus volhouden, roeping versus langzaam verworven inzicht, overmacht en lef. Een aanrader!

Reacties: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes