.comment-link {margin-left:.6em;} MSN Alerts

maandag 11 juli 2005

waar is Mohammed mee B.zig?


Als er één ding is, wat de media maar moeilijk kunnen observeren, dan is het de media zelf. Het proces over de moord op Theo van Gogh is begonnen. Zo duidelijk als de schuldvraag is, zoveel vragen blijkt de aangeklaagde Mohammed Bouyeri op te roepen. Waarom laat hij zich niet verdedigen? Waarom weigert hij te verschijnen of te spreken? Is hij nu gek of niet? (het Pieter Baan centrum kwam er niet uit) Hoe kan die jongen zo veranderd zijn in een paar jaar? De kranten piekeren zich suf.

De media hebben niet door dat Mohammed op deze manier moeiteloos zijn eigen showproces heeft georganiseerd. Hij doet of hij volledig boven de rechtszaak staat. Hij spreekt een paar woorden Arabisch die men niet meteen verstaat, en er is paniek op Geenstijl.nl (het bleek trouwens een religeus standaardtekstje '...in naam van allah, de barmhartige erbarmer...' enzo). Maar terwijl de media zijn boodschap totaal missen, weet hij voor zijn eigen publiek - jongeren die vatbaar zijn voor zijn ideeën - zijn 'martelaarschap' feilloos uit te spelen. Je kunt verwachten dat die boodschap daar wel degelijk aankomt...

Reacties:
Ik betwijfel of het Mohammed B om het showproces te doen is. Wat anderen, zelfs zijn 'volgelingen', van hem vinden dat interesseert hem volgens mij weinig. Het gaat hem om de zaak zelf, het gaat hem om zijn geloof, dat is iets persoonlijks, wat hij zelf ontzettend belangrijk vindt, het gaat hem niet om een positief imago onder "de juiste doelgroep".

Het Nederlandse rechtssysteem heeft geen waarde voor hem, de eigen geloofswetten, de manier waarop hij die interpreteert, dat is het enige wat telt. Dus wilde hij eerst even duidelijk laten zien dat hij alles aan zijn laars lapte, en heeft hij nu uiteindelijk toch gesproken.

Dit is een erg gevaarlijke man en het is goed dat hij waarschijnlijk levenslang wordt opgesloten.

Maar hoe moreel slecht is het nu eigenlijk wat hij gedaan heeft en vooral, hoe hij zich daarvoor verantwoordt? Wat verwacht je van een moreel goed mens? Dat hij een afweging maakt tussen wat goed en kwaad is, dat hij bewust probeert goed te leven en bewust zijn keuzes maakt en daarmee de verantwoordelijkheid voor zijn handelen op zich neemt, dat hij zich verzet tegen mensen die hem beledigen met betrekking tot de waarden die voor hem het meest belangrijk / heilig zijn. Dat hij achteraf geen spijt heeft van wat hij heeft gedaan omdat hij zijn keuzes bewust en weloverwogen heeft gemaakt, en dat hij daar dus nog steeds voor de volle 100% achter staat.

Echter, wat moreel niet kan is iemand vermoorden om zijn overtuigingen, dat recht heeft hij niet. Hoe naar hij het ook vindt hoe Theo van Gogh over de Islam denkt, hij zal het bestaan van andersdenkenden moeten accepteren.

Maar zelf vindt Mohammed B dus van niet.
 
Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Hyvesbabes